:

Szerző: Koi Tamás

2022. május 31. 09:54

Jelentősen javulhat az ellátási lánc a második félévre

Javulnak az egész IT-iparágat, illetve más, kapcsolódó iparágakat érintő gyártás-ellátási lánc kilátásai az idei második félévben, legalábbis ezt prognosztizálja a világ legnagyobb szerződéses bérgyártója, a tajvani Foxconn.

A legkülönfélébb elektronikai termékek megbízásos gyártására specializálódott, a bérgyártási szegmens legnagyobb szereplőjének számító tajvani Foxconn kifejezetten optimista hangvételű prognózist tett közzé kedden a gyártás-ellátási láncot érintő problémák javulásával kapcsolatban. A cég szerint a dolgok végre kezdenek visszatérni a rendes mederbe, miután a koronavírus járvány tavaszi hulláma után Kína is enyhít a védekezési szigoron.

A márciusban életbe lépett, elsősorban a sanghaji régiót érintő járványkezelési intézkedések több fennakadást is okoztak a környéken működő gyártókomplexumok működésében, mivel a dolgozók a szigorú szabályok alapján nem hagyhatták el az otthonaikat. Szinte teljesen leállt a tömegközlekedés, illetve a logisztikai tevékenység a városban, ami azonnal felvetette annak a rémét, hogy visszatérhetnek a 2020-as állapotok, melyek a globális chiphiány begyűrűzését is hozták egyben.

foxconn_mask

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jelek szerint szerencsére ezúttal jóval enyhébb hatásai lehettek a teljes ellátási láncra a lezárásoknak, aminek köze lehet ahhoz, hogy a bérgyártók jelentős része a járvány kitörése óta eltelt időben igyekezett földrajzilag számottevő mértékben diverzifikálni a termelést, hogy egy-egy kialakuló járvány-gócpont ne gyakorolhasson jelentős hatást az ellátásra.

Kína márciusban kezdett el szigorú korlátozásokat bevezetni Sanghajban, a Foxconn sencseni kampuszának ideiglenes márciusi lezárása után több Apple-partnernek kellett leállítania termelését Sanghaj környékén. Április másodikán lépett érvénybe Sanghaj és agglomerációjának kijárási tilalma, mely kifejezetten megtiltja a termelés folytatását az egyik legnagyobb ázsiai kikötővárosban és környékén.

Habár április 12-én kerületekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések léptek érvénybe, a főbb ipari körzetek továbbra is fertőzött területnek számítottak - kedden azonban a legtöbb területre feloldották a korlátozásokat, ezzel a sanghaji ipari zónában működő gyártócégek úgy tűnik, fellélegezhetnek végre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.