Szerző: Koi Tamás

2021. április 21. 10:19

Nem épít óriásüzemet Amerikában a Foxconn

Megegyezett a Foxconn és Wisconsin állam a tajvani bérgyártó által tervezett beruházás, illetve az azokért cserébe biztosított juttatások mértékéről, így az eredeti tervekhez képest jóval szerényebb volumenű beruházást visz az Egyesült Államokba a világ legnagyobb bérgyártója.

A szakértők kezdeti szkepticizmusa nem volt teljesen alaptalan, legalábbis ezt bizonyítja, hogy a Foxconn immár nem csak formálisan, hanem végérvényesen, szerződésbe iktatva visszalépett korábbi, grandiózus tervétől, melynek keretén belül létrehozta volna legnagyobb külföldi gyártóüzemét az egyesült államokbeli Wisconsin államban. Az eredeti projektre tízmilliárd dollárt szánt volna a cég, ennek a beruházásnak azonban végül a tizede sem valósul meg a helyi vezetéssel kötött megállapodás értelmében.

A grandiózus wisconsini LCD-gyár megépítésével kapcsolatos terveket 2017-ben óriási csinnadrattával jelentették be a Fehér Házban, ahol Trump a helyi gyártás felfuttatását célzó politika győzelmeként hirdette az előzetes megállapodást, egyben a világ nyolcadik csodájaként aposztrofálva az üzemet. Az akkori tervek alapján a Foxconn a már említett tízmilliárd dolláros beruházás során egy 1,8 millió négyzetméter alapterületű komplexum felépítését vállalta, ahol 13 ezer embernek adtak volna munkát. Az akkori tervek alapján ez lett volna az egy külföldi cég által felépített valaha volt legnagyobb gyártókomplexum az Egyesült Államok területén.

trump_foxconn
donald trump és a foxconn akkori elnöke, terry gou az üzem alapkőletételénél (fotó: afp)

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

A tajvani cég beruházási kedvét különféle vissza nem térítendő és visszatérítendő adókedvezményekkel és egyéb juttatásokkal hozta volna meg az állam kormányzósága. A projekttel kapcsolatos korai szkeptikus vélemények már 2017-ben kiemelték, hogy Wisconsin nem a legmegfelelőbb terep egy ekkora LCD-gyár felépítésére, mivel szinte egyáltalán nincs olyan beszállító a közelben, mely egy ekkora üzemet el tudna látni alkatrészekkel és alapanyagokkal. A tervekért a munkahelyteremtő hatás ellenére a helyiek sem rajongtak, így a bírálók szerint a kormányzat több ponton is túl gáláns volt a Foxconnal, mely aránytalanul nagy kedvezménycsomagot és egyéb előjogokat kapott volna.

Az új wisconsini kormányzó végül a hét elején jelentette be, hogy a tajvani cég egy a korábbihoz képest lényegesen kisebb gyártóüzemet épít végül az államban - a 672 millió dolláros beruházással épülő gyárban az eredetileg tervezett 13 ezer munkavállaló helyett 1454-en dolgozhatnak majd. A Foxconn cserébe semmilyen egyedi elbánásban nem részesült, ami a helyi kormányzó szerint mintegy 2,7 milliárd dollárt spórolhat meg az adófizetőknek, illetve biztosítja az eddigi több százmilliárd dollár értékű helyi beruházások védelmét.

a címlapról