:

Szerző: Koi Tamás

2020. március 4. 14:40

Lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba a Foxconnál

Lecsengeni látszik a koronavírus-pánik a kínai bérgyártók körében, legalábbis erre utalhat az egyik legnagyobb iparági szereplő, a Foxconn optimista nyilatkozata.

Ha minden jól alakul, a hónap végén teljes termelési kapacitás mellett üzemelhetnek a Foxconn kínai gyárai, jelentette be a cég elnöke tegnap. Young-Way Liu szerint a legnagyobb kihívás még mindig a karantén alá helyezett több mint 100 városban élő munkások munkahelyre jutása jelenti, mostanra azonban már a termelési kapacitást sikerült 50%-osra felfuttatni.

A gyártó - mely Kína legnagyobb, magánkézben lévő munkáltatója - különböző fizetésprémiumokkal igyekszik a lehető legtöbb munkavállalót visszacsalogatni a gyárakba, a cég emellett a helyi önkormányzatokkal együttműködve szervezi a munkások ingázását akár távolabbi városokból a központi üzemekbe, Sencsenbe és Csengcsouba.

foxconn_kapu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kínai bérgyártók számára a koronavírus januári terjedése valóságos logisztikai rémálmot jelentett, nem elég ugyanis, hogy a holdújévi ünnepek meghosszabbítása miatt eleve később vették fel a dolgozók a munkát, akik dolgozni indultak volna, a különböző tartományokban eltérő szigorral alkalmazott karanténszabályok miatt nem jutottak el a munkahelyükre, vagyis a gyárakba. Ha ez nem lenne elég, a közúti szállítás gyakorlatilag megbénult, ami mind az alkatrészellátást, mind pedig a már legyártott raktárkészlet elszállítását is jelentős mértékben megnehezítette.

A Foxconn kapacitásának kiesése leginkább az okostelefon-gyártók számára fájhat, a Canalys korábbi elemzése szerint az Apple és a Huawei termékeinek 99%-a ugyanis Kínában készül, illetve készült eddig. Elemzők szerint a világ legnagyobbjának számító kínai mobilpiac forgalma közvetetten a koronavírus miatt akár a felére is bezuhanhat.

A probléma ezzel együtt ismételten felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyekkel járhat az, ha egy elektronikai cég a gyártatást teljes egészében Kínában végzi. Ezzel együtt a Foxconn is tervezi új külföldi, így elsősorban délkelet-ázsiai (Vietnam, India) gyáregységek építését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.