Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 7. 12:50

Elhalványulnak a Play Store-ban az elavult appok

A Google az Apple-nél gyengédebben tervezi kezelni az elavult alkalmazásokat: azokat nem törli digitális piacteréről, de megakadályozza az újabb letöltéseket.

Figyelmeztetést adott le a Google a fejlesztőknek arról, hogy hamarosan nehezíti a felhasználók hozzáférését azokhoz a meglévő alkalmazásokhoz, amelyek nem tartják a lépést a legfrissebb Android-kiadásokkal és nem sikerül teljesíteniük a megcélzott API-szintre vonatkozó követelményeket.

A keresőóriás jelenleg előírja, hogy a Google Play áruházba feltölteni kívánt appok és azok frissítései a legfrissebbtől legfeljebb egy verzióval elmaradt API-t használhatnak (az Android 12-nél például 31-es lesz a megcélzandó API-szint, az Android 11 esetében ez 30-as). Mivel a digitális alkalmazásboltban több szoftvert is magukra hagytak a fejlesztők, a cég lecsap a több mint két API-s verziós lemaradásban lévő appokra.Bár ezeket nem törlik véglegesen, de rejtve lesznek a legújabb Androidot futtató mobilok tulajdonosainak szeme elől, azaz nem jelennek meg a keresőben, és a telepítésük sem lesz lehetséges számukra.

google_release

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A változás november elsején lép életbe, a fejlesztők addig átalakíthatják alkalmazásaikat. Az intézkedés azonban valószínűleg nem fogja az appok tömeges eltűnését eredményezni, mert nagyrészük megfelel a szükséges előírásoknak, emeli ki a Google bejegyzésében. Az elavult programokat kockázatosabb használni, mert sérülékenységeket tartalmazhatnak, másrészt nem tudják kihasználni a friss operációs rendszerek új biztonsági fejlesztéseit.

Az intézkedés annyira nem dramatikus, mint amit az Apple csinált pár éve, mivel a követelményeknek nem megfelelő appok nem tűnnek el teljesen a Google Playről, a korábban már megvásárolt és installált szoftverek természetesen láthatóak maradnak a régebbi mobilokon, de újabb letöltéseket nem lehet indítani. És természetesen a korábbi Android verziót futtató eszközök használói szintén használhatják a régebbi appokat: egy Android 9-es (API 28) mobilon láthatók maradnak az API 28-at célzó szoftverek, de egy Android 10-es készüléken már nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról