:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 31. 11:49

Kiengedték a Netflixet és társait az App Store béklyójából

Egy meglehetősen abszurd helyzetet szüntetett meg a japán versenyhatósággal kötött egyezség globális kiterjesztéseként az Apple azzal, hogy mostantól az iOS platformon elérhető, tartalomfogyasztásra szánt applikációkat kiengedi zárt fizetési ökoszisztémájából.

Március 30-től megváltoztatta az App Store alkalmazásfejlesztők és platformtulajdonosok számára előírt használati feltételeit az Apple, melynek köszönhetően egyes tartalomtulajdonosokra kevésbé szigorú feltételek vonatkoznak majd a regisztrációs - és fizetési - tranzakciókat illetően. Az ún. "reader" appok felé tett engedmény az első lépés lehet a világ egyik legnagyobb alkalmazáspiacterének gyökeres átalakulása felé, melyet a legkülönfélébb hatóságok és állami szervezetek nyomására kénytelen az Apple bevállalni.

A mostani lépés is egy ilyen jogi nyomásgyakorlás következménye: az Apple-t a japán versenyhatóság eljárása kényszerítette arra, hogy lazítson korábbi feltételein, mellyel tűzzel-vassal tiltotta bármilyen, az Apple ökoszisztémáját megkerülő fizetési gyakorlat alkalmazását, illetve akár csak az alternatív fizetési módokra történő utalást.

app_store_external_example

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek egyik abszurd következménye lett, hogy bizonyos, havi előfizetési díj fejében igénybe vehető szolgáltatások (pl. Netflix, Spotify, Amazon Kindle, Hulu) alkalmazásaiban nem lehetett előfizetői fiókot létrehozni, mivel az Apple nem engedte, hogy a fejlesztők a regisztrációs weboldalra mutató linket helyezzenek el az applikáción belül.

Ez változott meg tegnaptól azzal, hogy az alkalmazások egy csoportja - jellemzően a digitális tartalomfogyasztásra használt streamer appok - a fejlesztő igénybejelentését követően mentesülnek az alól a korlátozás alól, hogy az appban nem lehet elhelyezni olyan, kívülre mutató linket, ahol a regisztrációs folyamat elvégezhető, illetve az ismétlődő fizetés beállítható. 

Ahhoz, hogy a fentiek szerint mentesüljenek a korlátozás alól a fejlesztők, több kritériumnak is meg kell felelniük az applikációkból kifelé mutató linkeknek, így például azok kizárólag webböngészőben nyílhatnak meg, a link maga pedig nem tartalmazhat semmilyen információt a szolgáltatás(ok) áráról. Az applikációk megfelelőségét az Apple ellnőrzi és hagyja jóvá a legendásan szigorú alkalmazásellenőrzési procedúrájában.

A mostani változtatás hatással lehet az Európai Bizottság jelenleg is folyamatban lévő eljárására, mely a Spotify panasza alapján indulva azt vizsgálja, hogy az Apple visszaélt-e erőfölényével az app-ökoszisztémák piacán egyes, a fejlesztőket - köztük a cég bizonyos szolgáltatásainak direkt konkurenseit - korlátozó felhasználási feltételeivel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.