Szerző: Koi Tamás

2022. április 25. 13:36

A videokártyák árcédulái jelzik a chiphiány végét?

Elemzők szerint rövidesen helyreállhat az egészséges kereslet-kínálat a videokártyákhoz használt grafikus vezérlőchipek szegmensében, ami a chipgyártás más területeire is kihatással lehet majd.

Bár zömében továbbra is hiánycikknek számítanak, az év eleje óta meredeken zuhantak a legnagyobb teljesítményű grafikus gyorsítókkal felszerelt videokártyák árai a komponenspiacon, ez pedig jó jel lehet a félvezetőipari ellátási lánc problémáit nyögő, a chiphiány végét váró iparágak, egyben rossz hír a legnagyobb GPU-gyártók számára.

A kriptobányász-tevékenység a GPU-piacon az elmúlt időszakban jelentős túlkeresletet eredményezett, melyet gyorsan a videokártyák piaci árának teljes elszállása kísért. A jelenség a mai napig érezteti hatását, azaz a nagy teljesítményű gyorsítókkal ellátott kártyákat továbbra is felárért lehet csak beszerezni, a tényleges piaci árak és a gyártók által meghatározott ajánlott fogyasztói árak közti rés ugyanakkor jelentősen csökkent idén.

graphics_shortage

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egyes elemzők szerint az ún. MSRP-felár az év eleji átlagos 77%-ról áprilisra 41%-ra csökkent, a német 3Dcenter magazin pedig két konkrét típus, az AMD Radeon RX6000 és az Nvidia GeForce RTX30 esetében már 20% alatti felárat jelez az év elején tapasztalt 80%-hoz képest. A két legnagyobb piaci szereplő papírjai többek közt a kereslet-kínálat kiegyenlítődésének jeleire azonnal veszíteni kezdtek az értékükből, így az AMD részvényeinek árfolyamvesztesége idén elérte a 37%-ot, az Nvidia-é pedig a 31%-ot.

Bár a kriptobányász-tevékenység miatt speciális területről van szó, a GPU-piac normalizálódását egyes piacelemzők a 2020 óta tartó chiphiány végének első jeleként értékelik, melyet a komponensárak fokozatos csökkenése kísérhet, egyes területeken pedig az év második felére akár már túltermelés is kialakulhat majd.

A chipgyártók jelenleg is zajló, több tízmilliárd dolláros/eurós gyártókapacitás-bővítési projektjeinek eredménye így akár egy jelentős túlkínálati helyzetet is teremthet - figyelmeztet a TechInsights elemzője, Dan Hutcheson, akit a Reuters idéz riportjában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról