Szerző: Koi Tamás

2022. január 14. 10:51

Kényszerpályán a konzolgyártók a chiphiány miatt

A legnagyobb konzoljáték-gyártókat is súlyosan érintette a tavalyelőtt kialakult globális chiphiány, illetve azzal párhuzamosan a koronavírus világjárvány eredményeként hirtelen felélénkülő kereslet így először fordult elő, hogy a tavalyelőtt bemutatott újgenerációs játékgépek az egész tavalyi év során hiánycikknek számítottak.

Finoman szólva nem jött jól a globális chiphiány a konzolpiac legnagyobb szereplőinek, így elsősorban a Sonynak, a Nintendónak és a Microsoftnak - a három cég a tavalyi év során fokozatosan komponens-ellátási problémákkal volt kénytelen szembenézni, ráadásul a Microsoft és a Sony tavaly már javában belépett az új generációs konzolok, az Xbox Series X/S és a PS5 értékesítésének első teljes évébe.

Az új Xbox és PS5 konzolok azóta is folyamatosan hiánycikknek bizonyulnak, igaz, régiónként és típusonként eltérő mértékben. Bár az ellátási problémák az év végére valamelyest enyhültek, a mai napig rendkívül nehéz hozzájutni bármelyik PS5 típushoz, az új Xboxokból pedig többnyire a kisebb teljesítményű Xbox Series S-ből fedezhető fel érdemi mennyiségben készlet a boltok polcain.

xbox-series-x-ps5-tvs

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Sony az általános hiány hatására kénytelen volt az eredetileg tervezett időponthoz képest kitolni a 2013-ban piacra került PS4 gyártását. A Bloomberg riportja szerint a cég eredetileg tavaly év végén állította volna le az előző generációs PlayStation játékkonzol gyártósorait, nemrég ugyanakkor az a döntés született, hogy a PS5-hiányt mintegy ellensúlyozva idén is készül további egymillió példány a gépből, amiből eddigi életciklusa során több mint 115 millió példány talált gazdára.

A Microsoft ezzel szemben a The Verge megkeresésére azt nyilatkozta, hogy az új generációs Xbox-széria megjelenésével párhuzamosan leállította az akkor hét éve piacon lévő Xbox One konzolok gyártását. A redmondi cég ugyanakkor a Sonyhoz képest eltérő üzleti stratégiával forgalmazza az új generációs konzolokat, így míg a japán versenytársnál a két PS5 típus közt nincs semmilyen teljesítmény-különbség, addig az Xbox Series X és S modellek jelentős mértékben eltérnek egymástól e téren.

Mindez lehetőséget ad a Microsoft számára, hogy legalább az olcsóbb modellből - melyhez a komponensek nagyobb tételben hozzáférhetők - elegendő mennyiséget szállítson a piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról