Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 8. 13:45

Közel 40 százalékot nőtt a GPU-k piaca

A GPU-k sem úszták meg a hardverpiacon manapság uralkodó növekedési hullámot, melynek hála 119 millió grafikus egységet szállítottak le az idei első negyedévben.

A Jon Peddie Research (JPR) friss jelentése szerint az említett szám 38,7 százalékkal múlja fel a tavalyi év első negyedévében regisztrált eladások közel 86 milliós darabszámát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a PC-khez tervezett diszktér GPU-k, valamint az azokat integráltan tartalmazó különféle kliensprocesszorok egyaránt beletartoznak.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Utóbbinál hála a komplett GPU-piacot már hosszú évek óta az Intel vezeti. A chipgyártó aktuális részesedését 68,2 százalékra teszi a kutatás, amely 1,3 százalékpontos gyarapodást jelent 2020 hasonló időszakához képest. A konkurencia állása alapján az Nvidia részesedése csökkent a legnagyobb mértékben, habár ez csupán 1,2 százalékpontos mérséklődést jelent, amely a cég legutóbbi pénzügyi eredményein nem hagyott jól látható negatív nyomot.

idgpu

GPU-val szerelt processzorainak hála az AMD immár felülmúlja az Nvidiát. A 16,7 százalékos részesedés stagnálást jelent, az hisz az elmúlt egy évben csak néhány századot mozdult el a mutató. A diszkrét GPU-kra szűkítve alaposan változik a kép: az Nvidia 81 százalékos részesedése mellett az AMD-nek már csak 19 százalék jut, mely utóbbi 6 százalékpontos csökkenést jelent az előző év első negyedévéhez képest.

A JPR prognózisa szerint a következő öt évben nőni fog a diszkrét GPU-val leszállított PC-k aránya, amit számszerűen 26 százalékra várnak a piackutatók. Bár ennek egyelőre csak az AMD és az Nvidia örülhet, az Intel még idén piacra dobja saját dGPU-it, így a várható növekedésből a GPU-k piacát vezető fél is profitálhat majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.