:

Szerző: Habók Lilla

2022. április 11. 09:31

Kezd zavaró méretet ölteni a videostreaming kínálat

Egyre több videostreaming szolgáltatás elérhető, amelyeknek kínálata is folyamatosan bővül. A nézők kénytelenek több szolgáltatásra is előfizetni, de a csomagajánlatoknak jobban örülnének.

Részletes beszámolót tett közzé a Nielsen a streaming szolgáltatások jelenlegi helyzetéről. A jelentés az Egyesült Államok piacára koncentrál, de ezzel együtt is érdekes statisztikai adatokat tartalmaz. Az elemzés szerint jelenleg 817 ezer egyedi tartalom érhető el az amerikai hagyományos televíziókban és streaming platformokon együttesen, míg 2019-ben ehhez képest 646 ezer címet lehetett megtalálni, ami mutatja a dinamikus növekedést az elmúlt években. A műsorok közül 15 százalék tartozik a streaming szolgáltatók exkluzív tartalmai közé, de a televíziók is 16 százalékban exkluzív adásokat sugároznak.

A televízió népszerűsége egyelőre jól tartja magát, az Egyesült Államokban legalábbis átlag napi 4 óra 49 percre tehető a televíziónézés, amelyből közel 3 órát a hagyományos televízió tesz ki, és még további félórát késleltetett műsornézés. A maradék kevesebb mint másfél órában jelennek csak meg az internethez kapcsolódó tévék, vagyis a streaming szolgáltatók tartalmai. Utóbbi aránya viszont folyamatosan növekszik, a heti átlagos streaming fogyasztás 2021 februárjában még 143,2 milliárd perc volt az amerikaiak körében, ami egy év alatt 18 százalékkal 169,4 milliárd percre nőtt. Viccesen a Nielsen hozzáteszi, hogy tavaly az amerikai nézők 15 millió évnyi streaming videós tartalmat fogyasztottak el.

nielsen_elfizetesek_darabszam_2022
Forrás: Nielsen State of Play 2022 kutatási

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindemellett az egy főre jutó streaming előfizetések száma fokozatosan araszol felfelé, még 2019-ben a felhasználók kétharmada 1 vagy 2 szolgáltatóra fizetett elő, mostanra az arányok eltolódtak. Az előfizetők 18 százaléka fizet csak egy streamingcégnek, 24 százalék két cégnek, 23 százalék háromnak, 18 százaléknak négy előfizetése is van, és így tovább. Úgy látszik, a felhasználóknál még nem érte el a küszöböt az előfizetések száma, mert a döntő többség tartani szeretné az arányt, vagy még több szolgáltatásra előfizetne. Természetesen a felhasználók nagy része (64%) szerint a csomagajánlat lenne a megoldás, amelyben több streaming megoldás is megtalálható lenne.

A hatalmas szolgáltató és tartalomkínálat ellenére a felhasználók olykor tanácstalanok, hogy mit nézzenek. A Nielsen kutatásában a válaszadók 46 százaléka szerint nehéz megtalálni az általuk éppen nézni kívánt tartalmakat. Többek közt ennek megoldásaként már láthattuk, a Netflix milyen adatalapú kísérletekkel foglalkozik, hogy a nézőit a szolgáltatásban tartsa.

A streaming platformok iránti, jelentősen megnövekedett érdeklődést az elemzők szerint a pandémia váltotta ki, de a hangsúly a tévéről egyre inkább a streaming felé tolódik. Hazánkban pedig még nem is minden elérhető, sem a streaming szolgáltatók közül, sem a jelenlévő szolgáltatók kínálatában. Többek közt a Disney+ is majd csak júniusban érkezik, ami nálunk is jelentős hatással lehet a felhasználók streaming előfizetéseinek darabszámára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.