Szerző: Koi Tamás

2022. február 10. 13:52

Az európai nyitás előtt nagyot erősödött a Disney+

Az idei év, illetve a következő néhány esztendő az előfizetéses videostreaming-piacon tapasztalható verseny még kiélezettebbé válásához vezethet. A Disney+ továbbra is a Netflix első számú kihívója marad, a cég a negyedik negyedévben meglepően jól teljesített, és az európai nyitás még előtte van.

Óriásit ment az első pénzügyi negyedévben a Disney saját előfizetéses streaming platformja (SVOD), a Disney+, legalábbis ami az előfizetőszám bővülését illeti. A cég idén újabb fokozatba kapcsol, mind az elérhető exkluzív tartalmak, mind pedig a szolgáltatási terület, illetve potenciális elérés tekintetében, ami kifejezetten rossz hír a globális piacot vezető Netflixnek.

A Disney tegnap közzétett üzleti jelentése alapján a legfontosabbnak tekintett mutató, az előfizetői tábor mérete minden előzetes várakozást meghaladóan pozitívba lengett ki: a cég egy negyedév alatt 11,8 millió új ügyfelet szerzett, ami több mint négymillióval túlteljesíti az elemzői konszenzust.

hofeherke

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Disney+ -nak (beleértve az indiai piacon Hotstar néven futó testvérét) ezzel globálisan csaknem 130 millió előfizetője lett, ami ugyan még mindig csaknem 90 millióval kevesebb, mint amivel a Netflix zárta a tavalyi esztendőt, ám utóbbi számára intő jel, hogy a Disney SVOD-platformja csak idén kezdi komolyan a globális terjeszkedést.

A szolgáltató alig pár hete jelentette be hivatalosan, hogy idén nyáron további 42 országában és 11 külbirtokon teszi elérhetővé streaming video kínálatát - a Disney+ ebben a körben jelenik meg Kelet-Európában, így egyebek mellet Magyarországon is. 

A Netflix az előző negyedéves eredmények ismertetése során aláhúzta, hogy az idei évben minden eddiginél keményebb versenyre kényszerülhet, ezzel együtt előfizetőszám-bővülésének üteme jelentős mértékben lelassult. A Disney+ tegnapi, pozitív prognózisa alapján ugyanakkor ismét felerősödött a bizalom azzal kapcsolatban, hogy a streaming videoszolgáltatók piacán van még tere a növekedésnek, a cég részvényeinek árfolyama így a zárást követően 8%-ot erősödött.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.