Szerző: Koi Tamás

2022. március 28. 12:08

Recseg-ropog az Ericsson vezérének a széke

Évek óta most először inoghat meg Börje Ekholm vezérigazgató széke az egyik legnagyobb európai telekommunikációs nagyvállalatnál, az Ericssonnál. A társaság holnap tartja éves részvényesi közgyűlését, melyen alighanem kiemelt téma lesz a vállalat eddigi legmélyebb válságát okozó közel-keleti vesztegetési ügy, illetve a jelenlegi vezetés azzal kapcsolatos felelőssége.

Kedden tartja idei részvényesi közgyűlését Svédország legnagyobb technológiai multija, a mobilhálózati építőelemeket, komponenseket gyártó és fejlesztő Ericsson, miközben a cég fennállásának eddigi legnagyobb válságával kénytelen szembe nézni.

Bár az igazgatótanács éppen egy hete közölte, Börje Ekholm vezérigazgató teljes mértékben élvezi a testület támogatását, a svéd topmenedzser ellen benyújtott amerikai keresetet követően az egyik részvényes már jelezte, nem fogják támogatni, hogy az Ericsson aktuális vezetése az érintett ügyekben mindennemű felelősség alól mentesüljön.

A svédek potenciális korrupciógyanús ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni az Amerikai Tőzsdefelügyelet, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is.

ekholm_3
börje ekholm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat 2016-ban kinevezett, a posztot 2017. januárja óta beöltő vezérigazgatója, Börje Ekholm az ügy akkori lezárásakor úgy nyilatkozott, az eset "szomorú fejezet" a cég történetében, és burkoltan arra is utalt, hogy a korábbi vezetés nem feltétlenül tett meg mindent, hogy a vizsgálat a lehető leggyorsabban eredményt hozzon. 

Februárban ugyanakkor felmerült, hogy Ekholm sem feltétlenül volt olyan együttműködő, amennyire korábban tűnt, legalábbis a 2019-ben lefolytatott belső vizsgálat bizonyos elemeit "elfelejtette" megosztani a nyilvánosággal, illetve az amerikai hatóságokkal. Ez a vizsgálati elem a cég iraki tranzakcióit vette nagyító alá, melynek során kiderült, hogy a svéd multi áttételesen az Iszlám Államnak is juttathatott pénzt azért, hogy a szervezet által kontrollált szállítási útvonalakat használhassa.

Az Ericsson részvényeinek valamivel kevesebb mint 5%-át birtokló svéd Cevian befektetési alap az éves részvényesi közgyűlést megelőzően, hétfőn közölte, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre elégséges információ arról, hogy pontosan mi történt, illetve a történtekért ki tehető felelőssé, az eset jelentőségét is figyelembe véve az alapnak nincs más választása, mint arra voksolni, hogy a teljes jelenlegi cégvezetésnek felelősséget kell vállalnia az ügyben.

A hatályos svéd törvények értelmében a közgyűlés 10%-os szavazata szükséges ahhoz, hogy a cégvezetés előző éves tevékenységéről szóló beszámolót leszavazza, további lépéseket helyezve kilátásba a cég vezető tisztségviselőivel szemben.

a címlapról