Szerző: Koi Tamás

2021. november 22. 10:48

Rekordfelvásárlás az Ericssonnál

Fennállásának eddigi legnagyobb akvizíciós üzletét hozza tető alá a svéd mobilhálózati eszközgyártó Ericsson. A vállalat ezúttal egy kommunikációs API-kban utazó céget vásárolt fel, több mint 6,2 milliárd dollárért cserébe.

Újabb akvizíció révén bővíti portfólióját Svédország egyik meghatározó IT-multija, a mobilhálózati kommunikációs eszközöket gyártó Ericsson. A cég hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött az amerikai Vonage 100%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A 6,2 milliárd dolláros üzlet a vállalat fennállásának eddigi legnagyobb, hasonló tranzakciója, a cég ugyanakkor nem járatlan a milliárdos üzletek lebonyolításában, hiszen tavaly 1,1 milliárd dollárt fizetett a Cradlepointért.

A Vonage megszerzésével az Ericsson az operátori szegmensen túl a nagyvállalati ügyfelek számára igyekszik minden eddiginél komplettebb megoldást kínálni. Az amerikai vállalat különböző, kommunikációs célú API-kat fejleszt (video API, hang API, SMS API), melyet jelenleg több mint egymillió fejlesztő használ napi szinten.

A cég nagyvállalatoknak szánt kommunikációs platformjainak (UCaaS, CCaaS) emellett nagyjából 120 ezer üzleti ügyfele is van a legkülönfélébb szegmensekben, így az egészségügyben, pénzügyi szektorban, oktatásban vagy éppen a közlekedési ágazatban.

eric_vonage

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Piaci szakértők szerint a Vonage felvásárlása jól illik a 2017 óta a cég élén álló vezérigazgató, Börje Ekholm stratégiájába, aki az Ericsson fokozatos átalakítását és a fókusz áthelyezését tűzte ki célul megérkezése után.

A vállalat az ezredfordulót követően egyszer már próbálkozott hasonló új irányokkal, ám az akkor nem vált be, a cég pedig 2019-ben végleg leválasztotta magáról a multimédia területet a MediaKind nevű, elsősorban televíziós megoldásokat jegyző platformfejlesztő többségi tulajdonának átruházásával.

Az Ericsson várakozásai szerint a Vonage felvásárlása 2024-től hozhatja meg az első gyümölcseit, az ügyletet azonban először jóvá kell hagyatni a teljes részvényesi körrel és a hatóságokkal - erre a várakozások szerint valamikor jövő év első felében kerülhet sor.

a címlapról