:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 24. 10:37

A drónok és a rendvédelem tehetnek keresztbe a Digi Mobilnak

Kedden lezajlott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvános meghallgatása, melyet azzal a céllal szervezett a hatóság, hogy felmérje a még szabadon lévő, vezetéknélküli szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas spektrumok iránti piaci igényt. A korábbi értékesítési eljárások után szabadon maradt blokkok sorsa eldöntheti többek közt azt is, hogy a januárban a 4iG Nyrt. tulajdonába került negyedik mobilszolgáltató, a Digi Mobil képes lesz-e önálló, érdemi hálózatbővítésre.

Különösebb meglepő fordulat nélkül zajlott március 22-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvános meghallgatása, ahol a hatóság azt próbálta megtudni piaci és állami szereplőktől, hogy a még szabadon lévő, vezetéknélküli szélessávú szolgáltatások nyújtására használható spektrum erőforrásokra milyen igény mutatkozik.

A HWSW helyszínen jelen lévő forrásai szerint a rendezvényen részt vettek a magyarországi mobilszolgáltatók (Magyar Telekom, Vodafone Magyarország, Yettel Magyarország, 4iG/Digi Mobil) mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó HungaroControl valamint a Belügyminisztérium képviselői is.

Blokkolnák


A nyilvános meghallgatás tárgya volt a 450 MHz-es, 700 MHz-es, 1500 MHz-es, 2300 MHz-es, 2600 MHz-es, 26 GHz-es és 32 GHz-es frekvenciasávok és a 410-430 MHz, valamint 3,8-4,2 GHz frekvenciasáv, mind közül azonban a leginkább sorsdöntő a 700 MHz-es (B28) sáv szabadon lévő, korábban állami célra fenntartott 2x5 MHz-es FDD blokkjának szerepe lehet.

Ez az a frekvenciablokk ugyanis, mely a Digi Mobil számára jelenleg az egyetlen lehetőséget biztosítaná arra, hogy mobilhálózatát önállóan országos lefedettségűvé bővítse, mely az egyik kulcsfaktora lehet annak, hogy a cég érdemben versenyezni tudjon a három, a magyar mobilszegmensben évtizedek óta jelen lévő piaci szereplővel.

digi_mobilok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek ismeretében legalábbis különös, hogy a vállalat képviselői forrásaink szerint a három versenytárssal ellentétben nem szólaltak fel a keddi rendezvényen - a cég ugyanakkor írásban is jelezheti megjegyzéseit, javaslatait a hatóság részére. Fontos szempont azonban, hogy a meghallgatáson elhangzottakat az NMHH nem köteles figyelembe venni egy jövőbeni értékesítési eljárás előkészítése során, jóllehet a gazdasági és szakmai szempontból is sikeresnek tekinthető aukció vagy tender érdekében a hatóságnak alapvetően érdekében áll az érintettek szempontjainak ismeretében alakítani a folyamatot.

A témában lapunknak névtelenül nyilatkozó bennfentesek szerint a 4iG számára egyértelműen rossz hír, hogy két állami aktor, a fent említett HungaroControl és a Belügyminisztérium is jelezte, hogy igényt tart a B28-as sáv szabad blokkjára, ráadásul ez a két szervezet mindezt előzetes álláspontja megküldésével is nyomatékosította a hatóság felé (a HungaroControl dokumentuma itt, a Belügyminisztériumé pedig itt érhető el). 

Pilóta nélküli légi járművek és rendvédelem


A HungaroControl közölte, a U-space szabályozási keretéről szóló EU bizottsági végrehajtási rendeletében előírtak alapján a jövőben egy új drón forgalommenedzsment rendszert kíván kiépíteni, melyhez igényt tart a 700 MHz-es sáv szabad blokkja mellett a 2300 MHz-es TDD sáv 1x20 MHz-es blokkjára is.

A Belügyminisztérium pedig ismételten megerősítette azon, korábban már jelzett igényét, hogy a B28-as sávban ezidáig nem értékesített blokkot a rendvédelem által használt kommunikációs hálózat (PPDR) részére szükséges átcsoportosítani. Emellett a minisztérium a PPDR-célú felhasználáshoz igényt tart egy minimum 40 MHz-es sávrészre a 2300 MHz-es (B40/N40) sávban, illetve 200 MHz-nyi blokk/sávrészre a 26 GHz-es sávban.

A mostani konzultáció összefoglalóját a hatóság 30 napon belül honlapján közzéteszi, majd dönt egy esetleges értékesítési eljárás lefolytatásáról. Ezt megelőzően a törvényi előírásoknak megfelelően elkészíti a kiírási dokumentáció tervezetét, melyet újabb nyilvános konzultáció követ, a végleges dokumentáció pedig az ott elhangzottak figyelembe vételével készülhet el. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.