:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 4. 14:33

Elégedett a Telekom a spektrumaukció eredményével

Alapvetően elégedett a Magyar Telekom a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt héten lebonyolított spektrumaukciójának eredményével, még akkor is, ha a cég önmagához képest láthatóan szerénynek mondható szerepléssel zárta az eljárást.

Múlt héten lezárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly ősszel meghirdetett, a 900 és 1800 MHz-es frelvenciasávok jövő tavasszal felszabaduló blokkjaira kiírt árveréses értékesítési eljárás, melyen a három nagy magyar mobilcégen kívül senki nem indult. Az eljárás egyik különlegessége, hogy a legnagyobb piaci szereplő, a Magyar Telekom önmagához képest szokatlanul szerényen licitált, miközben a cseh-magyar kézben lévő versenytárs, a Telenor Magyarország a legértékesebbnek tekintett 900 MHz-es sávban jelentős többletkapacitást szerzett magának. A Telekom felsővezetése ugyanakkor így is elégedett az eredménnyel, derül ki egy a cég nyilvános blogjára kitett interjúból.

A mostani eljáráson a szolgáltatók egyébként összesen mintegy 150 milliárd forintot fizettek a meghirdetett 180 MHz-nyi spektrumért - a teljes befolyt összeg 29,4%-át a Telekom fizette, cserébe a teljes rendelkezésre álló spektrummennyiség mintegy 31%-áért. Ez az arány a Vodafone Magyarország esetében 32,6% és 32,2%, a Telenornál pedig 37,8% és 36,6% volt. Vagyis a szolgáltatók közül csakugyan a Telekom fizette arányaiban a legkevesebb pénzt, csakhogy a két meghirdetett sávnak nagyon nem egyforma az értéke - így a 900 MHz-es alapsáv az alapszolgáltatások tekintetében (ma még) jóval fontosabb bármi másnál.

spektrum_22apr_v2
spektrum helyzetkép 2022 áprilisától

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telekom egyébként az ezt megelőző két frekvenciaértékesítési eljárásban egyértelműen a legdominánsabb szereplő volt. Tavaly az 5G-s úttörő sávok árverése során minden versenytársához képest több spektrumot vitt el, és többet is fizetett ezekért, míg a 2014-es árverésen szintén egyértelmű győztesként pozícionálhatta magát, amikor a 800 MHz-es digitális hozadéksávokat értékesítette az NMHH - ezen az árverésen a Telekom egyedüliként szerzett 2x10 MHz-et az 1800 MHz-es sávban, miközben a legértékesebb, legkevésbé interferált 800 MHz-es csomagot is elvitte.

Egy ilyen tender nagyon fontos esemény az iparág életében; jelen esetben például összesen 150 milliárd forintot költöttek az árverésen résztvevő szereplők. A hatalmas összeg is mutatja, hogy ebben a „játszmában” rendkívül magasak a tétek. Az aukció eredményétől függ, hogy melyik szereplő milyen szolgáltatást kínálhat az ügyfeleinek, és az mennyire lesz jó minőségű. A távközlési vállalatok piaci helyzete, pozíciója jelentős részben összefügg a frekvencia tenderen való szereplésükkel. Véleményem szerint a Telekom nagyon jó eredménnyel szerepelt, hiszen mind az elnyert frekvenciakészlet összetétele, mind az ára tökéletesen megfelel az igényeinknek.

-nyilatkozta a múlt héten lezárult eljárás kapcsán a blogon megjelent interjúban Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom csoport szabályozási vezetője, aki szerint egy ilyen aukció voltaképpen nem más, mint egy komoly felkészülést igénylő taktikai játék.

Taszner István, a Telekom mobile acces tribe vezetője hozzátette, a mostani eredményt az összkép fényében érdemes értékelni ezt figyelembe véve pedig

...nehéz másként olvasni az eredményeket, minthogy a Telekom egy jövőbiztos spektrumkészlet megszerzésével, kifejezetten költséghatékonyan biztosította be vezető piaci helyzetét.

Taszner hozzátette, a Telekom a középtartományú frekvenciák terén a legnagyobb spektrummennyiséggel rendelkezik, ez azonban óhatatlanul szükséges is, mivel a vállalat lényegesen nagyobb ügyfélbázissal rendelkezik riválisainál, ezt pedig arányaiban nagyobb spektrumkapacitás rendelkezésre állásával lehet csak megfelelő minőségben kiszolgálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.