Szerző: Koi Tamás

2021. február 4. 14:33

Elégedett a Telekom a spektrumaukció eredményével

Alapvetően elégedett a Magyar Telekom a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság múlt héten lebonyolított spektrumaukciójának eredményével, még akkor is, ha a cég önmagához képest láthatóan szerénynek mondható szerepléssel zárta az eljárást.

Múlt héten lezárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly ősszel meghirdetett, a 900 és 1800 MHz-es frelvenciasávok jövő tavasszal felszabaduló blokkjaira kiírt árveréses értékesítési eljárás, melyen a három nagy magyar mobilcégen kívül senki nem indult. Az eljárás egyik különlegessége, hogy a legnagyobb piaci szereplő, a Magyar Telekom önmagához képest szokatlanul szerényen licitált, miközben a cseh-magyar kézben lévő versenytárs, a Telenor Magyarország a legértékesebbnek tekintett 900 MHz-es sávban jelentős többletkapacitást szerzett magának. A Telekom felsővezetése ugyanakkor így is elégedett az eredménnyel, derül ki egy a cég nyilvános blogjára kitett interjúból.

A mostani eljáráson a szolgáltatók egyébként összesen mintegy 150 milliárd forintot fizettek a meghirdetett 180 MHz-nyi spektrumért - a teljes befolyt összeg 29,4%-át a Telekom fizette, cserébe a teljes rendelkezésre álló spektrummennyiség mintegy 31%-áért. Ez az arány a Vodafone Magyarország esetében 32,6% és 32,2%, a Telenornál pedig 37,8% és 36,6% volt. Vagyis a szolgáltatók közül csakugyan a Telekom fizette arányaiban a legkevesebb pénzt, csakhogy a két meghirdetett sávnak nagyon nem egyforma az értéke - így a 900 MHz-es alapsáv az alapszolgáltatások tekintetében (ma még) jóval fontosabb bármi másnál.

spektrum_22apr_v2
spektrum helyzetkép 2022 áprilisától

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Telekom egyébként az ezt megelőző két frekvenciaértékesítési eljárásban egyértelműen a legdominánsabb szereplő volt. Tavaly az 5G-s úttörő sávok árverése során minden versenytársához képest több spektrumot vitt el, és többet is fizetett ezekért, míg a 2014-es árverésen szintén egyértelmű győztesként pozícionálhatta magát, amikor a 800 MHz-es digitális hozadéksávokat értékesítette az NMHH - ezen az árverésen a Telekom egyedüliként szerzett 2x10 MHz-et az 1800 MHz-es sávban, miközben a legértékesebb, legkevésbé interferált 800 MHz-es csomagot is elvitte.

Egy ilyen tender nagyon fontos esemény az iparág életében; jelen esetben például összesen 150 milliárd forintot költöttek az árverésen résztvevő szereplők. A hatalmas összeg is mutatja, hogy ebben a „játszmában” rendkívül magasak a tétek. Az aukció eredményétől függ, hogy melyik szereplő milyen szolgáltatást kínálhat az ügyfeleinek, és az mennyire lesz jó minőségű. A távközlési vállalatok piaci helyzete, pozíciója jelentős részben összefügg a frekvencia tenderen való szereplésükkel. Véleményem szerint a Telekom nagyon jó eredménnyel szerepelt, hiszen mind az elnyert frekvenciakészlet összetétele, mind az ára tökéletesen megfelel az igényeinknek.

-nyilatkozta a múlt héten lezárult eljárás kapcsán a blogon megjelent interjúban Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom csoport szabályozási vezetője, aki szerint egy ilyen aukció voltaképpen nem más, mint egy komoly felkészülést igénylő taktikai játék.

Taszner István, a Telekom mobile acces tribe vezetője hozzátette, a mostani eredményt az összkép fényében érdemes értékelni ezt figyelembe véve pedig

...nehéz másként olvasni az eredményeket, minthogy a Telekom egy jövőbiztos spektrumkészlet megszerzésével, kifejezetten költséghatékonyan biztosította be vezető piaci helyzetét.

Taszner hozzátette, a Telekom a középtartományú frekvenciák terén a legnagyobb spektrummennyiséggel rendelkezik, ez azonban óhatatlanul szükséges is, mivel a vállalat lényegesen nagyobb ügyfélbázissal rendelkezik riválisainál, ezt pedig arányaiban nagyobb spektrumkapacitás rendelkezésre állásával lehet csak megfelelő minőségben kiszolgálni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról