:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 11. 10:14

Újra eladósorba kerül a Deutsche Telekom toronycége

Több, kisebb-nagyobb európai mobilszolgáltató után a Deutsche Telekom is leválaszthatja magáról mobilhálózati adótornyainak üzemeltetési és tulajdonjogát, mely ma már gyakorlatilag az egyetlen módja maradt a jelentős mennyiségű tőke bevonásának az iparág számára.

Bár a koronavírus világjárvány átvészelésében elvitathatatlan szerep jutott a távközlési infrastruktúrának, a telekommunikációs cégek jelentőségükhöz képest az IT-iparág egyes szereplőinek óriási növekedését legfeljebb távoli szemlélőként figyelhették. A telkócégekbe ma már közel sem olyan vonzó lehetőség befektetni, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a társaságok erre pedig jobb híján új üzleti modellek felépítésével kénytelenek reagálni.

Ilyen modell az infrastruktúra - különösen a mobilhálózati infrastruktúra - passzív, esetleg aktív elemeinek bérbe adása, illetve eladása - erre készül most a Reuters tudósítása szerint Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom, mely (újra) megkezdte saját toronyüzletágának értékesítési folyamatát. A cég bennfentes források szerint a Goldman Sachs-t kérte fel tanácsadónak a csaknem 40 ezer toronnyal rendelkező üzletág értékesítéséhez. A divízió értéke becslések szerint elérheti a 18 milliárd eurót.

funkturm

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A toronyinfrastruktúra-cégek piacán az egyre nagyobb forráshiánnyal, illetve adósságállománnyal küzdő iparágnak köszönhetően jelentős mozgás volt tapasztalható az elmúlt években. A piac két legnagyobb szereplője, az American Tower és a spanyol Cellnex - előbbinek nagyjából 55 ezer, utóbbinak 130 ezer tornya van Európában. Szintén meghatározó szereplője az európai toronypiacnak a Vodafone-ból kivált, ám továbbra is a cég többségi tulajdonában lévő Vantage Towers, mely jelenleg 82 ezer, egykor a Vodafone hálózatát képező torony felett rendelkezik.

A Deutsche Telekom eddigi üzleti modellje hasonló volt ahhoz, amit a Vodafone is választott 2019-ben: a német cég tornyait húsz éve a Deutsche Funkturm (DFMG) nevű toronycég üzemelteti. A leányvállalat értékesítésével 2007-ben próbálkozott meg először az anyacég, majd 2017-ben is történt egy kísérlet az eladásra, ám mindkettő sikertelenül záródott.

A Deutsche Funkturm a német anyavállalat mellett több leányvállalat mobiltornyait is birtokolja, a magyarországi tornyok ugyanakkor a Magyar Telekom eszközei közé tartoznak, így azok nem részei a DFMG portfóliójának - vagyis a most formálódó tranzakció nem érinti a magyar leánycég működését.

Hazánkban a két versenytárs szolgáltató, a Vodafone Magyarország és a Yettel Magyarország már nem rendelkezik saját tulajdonú toronyinfrastruktúrával - előbbi passzív infrastruktúrája 2020-ban a Vantage Towershez került, utóbbi passzív és aktív infrastruktúrája pedig a PPF Csoport távközlési portfóliójához tartozó CETIN Hungary tulajdona - szintén 2020 óta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.