Szerző: Koi Tamás

2022. március 11. 10:14

Újra eladósorba kerül a Deutsche Telekom toronycége

Több, kisebb-nagyobb európai mobilszolgáltató után a Deutsche Telekom is leválaszthatja magáról mobilhálózati adótornyainak üzemeltetési és tulajdonjogát, mely ma már gyakorlatilag az egyetlen módja maradt a jelentős mennyiségű tőke bevonásának az iparág számára.

Bár a koronavírus világjárvány átvészelésében elvitathatatlan szerep jutott a távközlési infrastruktúrának, a telekommunikációs cégek jelentőségükhöz képest az IT-iparág egyes szereplőinek óriási növekedését legfeljebb távoli szemlélőként figyelhették. A telkócégekbe ma már közel sem olyan vonzó lehetőség befektetni, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a társaságok erre pedig jobb híján új üzleti modellek felépítésével kénytelenek reagálni.

Ilyen modell az infrastruktúra - különösen a mobilhálózati infrastruktúra - passzív, esetleg aktív elemeinek bérbe adása, illetve eladása - erre készül most a Reuters tudósítása szerint Európa legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom, mely (újra) megkezdte saját toronyüzletágának értékesítési folyamatát. A cég bennfentes források szerint a Goldman Sachs-t kérte fel tanácsadónak a csaknem 40 ezer toronnyal rendelkező üzletág értékesítéséhez. A divízió értéke becslések szerint elérheti a 18 milliárd eurót.

funkturm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A toronyinfrastruktúra-cégek piacán az egyre nagyobb forráshiánnyal, illetve adósságállománnyal küzdő iparágnak köszönhetően jelentős mozgás volt tapasztalható az elmúlt években. A piac két legnagyobb szereplője, az American Tower és a spanyol Cellnex - előbbinek nagyjából 55 ezer, utóbbinak 130 ezer tornya van Európában. Szintén meghatározó szereplője az európai toronypiacnak a Vodafone-ból kivált, ám továbbra is a cég többségi tulajdonában lévő Vantage Towers, mely jelenleg 82 ezer, egykor a Vodafone hálózatát képező torony felett rendelkezik.

A Deutsche Telekom eddigi üzleti modellje hasonló volt ahhoz, amit a Vodafone is választott 2019-ben: a német cég tornyait húsz éve a Deutsche Funkturm (DFMG) nevű toronycég üzemelteti. A leányvállalat értékesítésével 2007-ben próbálkozott meg először az anyacég, majd 2017-ben is történt egy kísérlet az eladásra, ám mindkettő sikertelenül záródott.

A Deutsche Funkturm a német anyavállalat mellett több leányvállalat mobiltornyait is birtokolja, a magyarországi tornyok ugyanakkor a Magyar Telekom eszközei közé tartoznak, így azok nem részei a DFMG portfóliójának - vagyis a most formálódó tranzakció nem érinti a magyar leánycég működését.

Hazánkban a két versenytárs szolgáltató, a Vodafone Magyarország és a Yettel Magyarország már nem rendelkezik saját tulajdonú toronyinfrastruktúrával - előbbi passzív infrastruktúrája 2020-ban a Vantage Towershez került, utóbbi passzív és aktív infrastruktúrája pedig a PPF Csoport távközlési portfóliójához tartozó CETIN Hungary tulajdona - szintén 2020 óta.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.