Szerző: Koi Tamás

2022. február 11. 13:37

Túlságosan meghalt a BlackBerry a feltámasztásához

Rossz hír érkezett a héten a QWERTY-s okostelefonok iránt rajongók számára - a BlackBerry márkanevet licencelő amerikai startup, az OnwardMobility nem hivatalos információk szerint elvesztette a licencjogot, ezzel bizonyossá vált, hogy nem érkezik több nyomógombos okostelefon az egykor ikonikusnak számító márkanévvel.

Hiába szabadkozott még egy hónapja, hogy a késlekedés ellenére továbbra is piacra dobja QWERTY-s okostelefonját, mostanra nem hivatalos információk alapján szinte biztossá vált, hogy a BlackBerry-hívők utolsó reménysugarát adó OnwardMobility 2020-as ígéretével ellenétben nem dob piacra új BlackBerryt.

Pedig 2020 augusztusában még felcsillant némi remény az ikonikus okostelefon-márka feltámasztására, amikor a BlackBerry nevet viselő kanadai szoftvercég, illetve két partnere, a készüléket tervező és forgalmazó OnwardMobility, illetve a Foxconn egyik leányvállalata, a FIH bejelentette, hogy 2021-ben új BlackBerry debütálhat.

red_key2_1
az egyik utolsó blackberry a TCL-érából, a KEY2 speciális, vörös kiadása

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új, 5G-képes BlackBerry ugyanolyan licenckonstrukcióban debütálhatott volna, mint a kínai TCL által gyártott KEYone, Motion, KEY2 és KEY2 LE típusok, a célközönség pedig az akkori nyilatkozatok alapján továbbra is elsősorban vállalati felhasználókból állt volna.

Az új készülékről aztán az idő előrehaladtával gyakorlatilag semmilyen érdemi információ nem érkezett, a projekt sikerét pedig az érdeklődés hiánya mellett feltehetően aláásta az időközben globálisan összeomló félvezető-ellátási lánc is, valamint az a tény, hogy a márkanév eredeti tulajdonosa még határozottabban megpróbálta magát elhatárolni az okostelefon-piactól.

Ennek részeként a BlackBerry idén januárban 600 millió dollár értékben túladott minden mobilos szabadalmon, melyek az egykor ikonikus, QWERTY-s készülékekhez bármilyen formában kötődtek, de a brandnek az sem tett éppen jót, hogy - szintén januárban - minden, az Android-éra előtti BlackBerry készülék és rendszer technikai támogatása megszűnt - a sajtóban végigfutó hírek pedig ezzel összefüggésben végleg eltemették a szedres mobilokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról