Szerző: Koi Tamás

2021. január 14. 09:29

Furcsa helyre kerültek BlackBerry-szabadalmak

Kanada nemzeti büszkesége, a mobilbiztonság és hatékonyság egykori alfájának és omegájának számító BlackBerry öt éve nem gyárt okostelefonokat, ugyanakkor továbbra is birtokában van számos olyan technológiának, szabadalomnak, melyek egyes piaci szereplők számára értéket képviselhetnek,

A kanadai BlackBerry - az okostelefon-piac egykori ikonikus szereplője - a hét elején hivatalosan is megerősítette azokat a lapértesüléseket, melyek szerint a cég 90, okostelefonok működéséhez köthető szabadalmat adott el a kínai Huawei Technologiesnek. A vállalat 2016-ban hagyott fel az okostelefonok gyártásával, miután piaci részesedése gyakorlatilag hibahatáron belülre került, a BlackBerry okostelefonok ugyanakkor ezt követően sem tűntek el, illetve tavalyi hírek szerint idén is láthatunk majd új készüléket az ikonikus márka égisze alatt.

A szabadalmi jogok átruházása kapcsán a BlackBerry közölte, egy rendkívül szűk körű portfóliót érintő tranzakcióról van szó csupán, melyet az illetékes hatóságok még tavaly engedélyeztek, ennek megfelelően a kínai fél tavaly decemberben hozzájutott az érintett technológiákhoz.

nyse_bb

A kanadai cég - mely mostanra kizárólag szoftveres megoldásokat fejleszt és értékesít - az előző évtized közepe óta igyekszik pénzt csinálni az okostelefonokhoz tartozó bejegyzett szabadalmakból, egy 2014-ben létrejött divíziónak gyakorlatilag csak az a feladata, hogy ezeket a jogokat eladja vagy licencelje.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mostani tranzakció ugyanakkor különösen szenzitív területet érint a Huawei észak-amerikai megítélése miatt, egyes szakértői vélemények szerint ugyanis nem túl szerencsés értékes szabadalmakat átruházni egy olyan cég részére, mely deklaráltan nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitásnak számít az Egyesült Államokban.

A BlackBerrynek ugyanakkor nem ez az első komolyabb üzlete kínai szereplőkkel, így a társaság az okostelefon-gyártás befejezését követően elsőként a kínai TCL-nek licencelte a BlackBerry márkanevet, mely 2017-től 2020-ig gyártott szederlogós készülékeket - mérsékelt sikerrel. A licencidőszak lejártát követően a felek nem hosszabbították meg a megállapodást, ugyanakkor idén így is piacra kerülhet legalább egy új BlackBerry modell, egy amerikai startup, az OnwardMobility révén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról