:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 3. 11:15

Lekapcsolják a lélegeztetőgépről a BlackBerryket

Az okostelefon-korszak egykori nagyágyúja hosszú haláltusát követően holnap végképp lekerül a lélegeztetőgépről - a BlackBerry január 4-ével megszünteti az Android-éra előtti BlackBerryk teljes támogatását.

Az iPhone-ok 2007-es megjelenésével az okostelefon-szegmensben gyökeres átalakulás indult meg, mely számos, korábbi nagyágyú leáldozását, lassú halálát eredményezte. Az új trendekre lassan reagáló, egykori csillagok között szokás említeni a BlackBerryt és a Nokiát - előbbi a klasszikus készülékekkel meglepően sokáig húzta, elsősorban a mobilbiztonságra és mobilmenedzsmentre fokozottabb figyelmet fordító kormányzati, nagyvállalati ügyfélfókusz miatt, míg utóbbi a fogyasztói szegmensbe mentette át a márkát, melynek patinája mostanra erősen megkopott egykori fényéhez képest.

A kanadai BlackBerry a karácsonyi ünnepek előtt emlékeztetett, hogy január 4-től mindennemű, klasszikus, a cég által fejlesztett egyedi rendszereket (BlackBerry OS, BlackBerry 10) futtató okostelefonok szoftvertámogatása és a kapcsolódó háttérrendszerek üzemeltetése leáll.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a készülékek a legalapabb funkciókat sem tudják a továbbiakban ellátni, olyannyira, hogy a BlackBerry szerint az SMS-küldés és a segélyhívószámok tárcsázása is problémákba ütközhet az antik készülékekkel.

t-mo-blackbo
Az utolsó BBOS-sikertelefon, a blackberry bold 9900

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A régi BlackBerry rendszerek lekapcsolása, illetve a támogatás megszüntetése szokatlanul sokáig húzódott, mely elsősorban a kormányzati és nagyvállalati ügyfélkör felé vállalt szigorú rendelkezésre állási kötelezettségnek tudható be. A cég korábbi készülékeit a legmagasabb szinteken használták politikai vezetők és vállalatvezetők egyaránt - köztük Barack Obama exelnökkel és Angela Merkel egykori német kancellárral.

A BlackBerry ezzel együtt több mint öt évvel ezelőtt kiszállt az okostelefon-piacról, a cég utolsó, saját égisze alatt forgalomba hozott készüléke a TCL által gyártott DTEK60 volt, mely immár Android operációs rendszerrel érkezett.

A vállalat ezt követően licencelhetővé tette a márkát és bizonyos, saját fejlesztésű rendszereket más cégek számára - a fentebb említett TCL-lel kötött megállapodás alapján további négy új androidos készülék látott napvilágot, ám a QWERTY-rajongók számának drasztikus csökkenése végleg kifogta a szelet a márka okostelefon-piaci ambícióinak vitorlájából.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.