Szerző: Koi Tamás

2022. január 31. 14:38

Chiptervezésbe fog a Vodafone

Saját vezérlőchipeket fejlesztenek rövidesen az Open RAN-szövetség egyes tagjai az Open RAN-alapú mobilhálózati berendezések különböző típusai számára. A spanyolországi fejlesztőközpont a Vodafone irányításával és pénzügyi támogatásával jöhet létre.

Részben a tradicionális mobilhálózati eszközbeszállítók pozíciójának gyengítése érdekében, saját, Open RAN-alapú vezérlőprocesszorok fejlesztésére és gyártására kötött együttműködési megállapodást az Intel és a Vodafone csoport. A legnagyobb amerikai chipgyártó és a legnagyobb európai mobilszolgáltató másik célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon az európai chiptervezés- és gyártás felfuttatásához, illetve az ázsiai gyártóktól történő függetlenedéshez - jelentették be az érintettek hétfőn.

Az OpenRAN-kezdeményezés első chiptervező részlege a spanyolországi Malagában nyílt meg hétfőn. A Vodafone meglévő kutatás-fejlesztési központjának 650 szoftverfejlesztő mérnöke mellett egy ötvenfős csapat kizárólag a mobilhálózati berendezésekbe szánt chipek tervezésére fókuszál majd - közölte a cég illetékese a hétfői rendezvényen. A fejlesztésbe csak a Vodafone csoport mintegy 225 millió eurót invesztál a következő öt év során.

openran_1

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az operátor közleménye szerint a malagai kutatóközpontban ARM, RISC-V és x86 alapú vezérlőprocesszorokat egyaránt fejlesztenek majd, az Intel ugyanakkor utóbbi kapcsán minden versenytársánál előrébb jár ezen a területen, illetve évek óta kulcsszerepet játszik az Open RAN-fejlesztésekben (egyben egyik legnagyobb nyertese is az Open RAN hálózatok felépítéséből adódó, lényegesen rugalmasabb eszközbeszerzési- és beépítési paradigmának).

A Vodafone pedig a kezdetektől fogva az Open RAN egyik legelkötelezettebb zászlóvivője az operátorok körében, így a cég már éles hálózatban is üzemeltet Open RAN-alapú 5G-s állomásokat, a következő években pedig jelentősen bővíteni kívánja ezek számát. A projekten a Vodafone-on kívül egyébként még húsz cég dolgozik, köztük olyan szereplőkkel, mint a Qualcomm.

Az Open RAN-kezdeményezésnek komoly lendületet adott a kínai eszközgyártókkal szembeni amerikai fellépés, illetve az azt kísérő diplomáciai nyomás. Ezzel a mobilhálózati berendezések terén amúgy is kevés szereplőből álló piac mérete tovább csökkent, ami egyben jól ráirányította a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejt, ha a mobilkommunikációs hálózatokat kizárólagosan, illetve nagy részben egy-egy gyártó eszközeire építik fel.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról