:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 31. 14:38

Chiptervezésbe fog a Vodafone

Saját vezérlőchipeket fejlesztenek rövidesen az Open RAN-szövetség egyes tagjai az Open RAN-alapú mobilhálózati berendezések különböző típusai számára. A spanyolországi fejlesztőközpont a Vodafone irányításával és pénzügyi támogatásával jöhet létre.

Részben a tradicionális mobilhálózati eszközbeszállítók pozíciójának gyengítése érdekében, saját, Open RAN-alapú vezérlőprocesszorok fejlesztésére és gyártására kötött együttműködési megállapodást az Intel és a Vodafone csoport. A legnagyobb amerikai chipgyártó és a legnagyobb európai mobilszolgáltató másik célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon az európai chiptervezés- és gyártás felfuttatásához, illetve az ázsiai gyártóktól történő függetlenedéshez - jelentették be az érintettek hétfőn.

Az OpenRAN-kezdeményezés első chiptervező részlege a spanyolországi Malagában nyílt meg hétfőn. A Vodafone meglévő kutatás-fejlesztési központjának 650 szoftverfejlesztő mérnöke mellett egy ötvenfős csapat kizárólag a mobilhálózati berendezésekbe szánt chipek tervezésére fókuszál majd - közölte a cég illetékese a hétfői rendezvényen. A fejlesztésbe csak a Vodafone csoport mintegy 225 millió eurót invesztál a következő öt év során.

openran_1

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az operátor közleménye szerint a malagai kutatóközpontban ARM, RISC-V és x86 alapú vezérlőprocesszorokat egyaránt fejlesztenek majd, az Intel ugyanakkor utóbbi kapcsán minden versenytársánál előrébb jár ezen a területen, illetve évek óta kulcsszerepet játszik az Open RAN-fejlesztésekben (egyben egyik legnagyobb nyertese is az Open RAN hálózatok felépítéséből adódó, lényegesen rugalmasabb eszközbeszerzési- és beépítési paradigmának).

A Vodafone pedig a kezdetektől fogva az Open RAN egyik legelkötelezettebb zászlóvivője az operátorok körében, így a cég már éles hálózatban is üzemeltet Open RAN-alapú 5G-s állomásokat, a következő években pedig jelentősen bővíteni kívánja ezek számát. A projekten a Vodafone-on kívül egyébként még húsz cég dolgozik, köztük olyan szereplőkkel, mint a Qualcomm.

Az Open RAN-kezdeményezésnek komoly lendületet adott a kínai eszközgyártókkal szembeni amerikai fellépés, illetve az azt kísérő diplomáciai nyomás. Ezzel a mobilhálózati berendezések terén amúgy is kevés szereplőből álló piac mérete tovább csökkent, ami egyben jól ráirányította a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejt, ha a mobilkommunikációs hálózatokat kizárólagosan, illetve nagy részben egy-egy gyártó eszközeire építik fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.