Szerző: Koi Tamás

2022. január 31. 14:38

Chiptervezésbe fog a Vodafone

Saját vezérlőchipeket fejlesztenek rövidesen az Open RAN-szövetség egyes tagjai az Open RAN-alapú mobilhálózati berendezések különböző típusai számára. A spanyolországi fejlesztőközpont a Vodafone irányításával és pénzügyi támogatásával jöhet létre.

Részben a tradicionális mobilhálózati eszközbeszállítók pozíciójának gyengítése érdekében, saját, Open RAN-alapú vezérlőprocesszorok fejlesztésére és gyártására kötött együttműködési megállapodást az Intel és a Vodafone csoport. A legnagyobb amerikai chipgyártó és a legnagyobb európai mobilszolgáltató másik célja, hogy tevékenyen hozzájáruljon az európai chiptervezés- és gyártás felfuttatásához, illetve az ázsiai gyártóktól történő függetlenedéshez - jelentették be az érintettek hétfőn.

Az OpenRAN-kezdeményezés első chiptervező részlege a spanyolországi Malagában nyílt meg hétfőn. A Vodafone meglévő kutatás-fejlesztési központjának 650 szoftverfejlesztő mérnöke mellett egy ötvenfős csapat kizárólag a mobilhálózati berendezésekbe szánt chipek tervezésére fókuszál majd - közölte a cég illetékese a hétfői rendezvényen. A fejlesztésbe csak a Vodafone csoport mintegy 225 millió eurót invesztál a következő öt év során.

openran_1

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az operátor közleménye szerint a malagai kutatóközpontban ARM, RISC-V és x86 alapú vezérlőprocesszorokat egyaránt fejlesztenek majd, az Intel ugyanakkor utóbbi kapcsán minden versenytársánál előrébb jár ezen a területen, illetve évek óta kulcsszerepet játszik az Open RAN-fejlesztésekben (egyben egyik legnagyobb nyertese is az Open RAN hálózatok felépítéséből adódó, lényegesen rugalmasabb eszközbeszerzési- és beépítési paradigmának).

A Vodafone pedig a kezdetektől fogva az Open RAN egyik legelkötelezettebb zászlóvivője az operátorok körében, így a cég már éles hálózatban is üzemeltet Open RAN-alapú 5G-s állomásokat, a következő években pedig jelentősen bővíteni kívánja ezek számát. A projekten a Vodafone-on kívül egyébként még húsz cég dolgozik, köztük olyan szereplőkkel, mint a Qualcomm.

Az Open RAN-kezdeményezésnek komoly lendületet adott a kínai eszközgyártókkal szembeni amerikai fellépés, illetve az azt kísérő diplomáciai nyomás. Ezzel a mobilhálózati berendezések terén amúgy is kevés szereplőből álló piac mérete tovább csökkent, ami egyben jól ráirányította a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejt, ha a mobilkommunikációs hálózatokat kizárólagosan, illetve nagy részben egy-egy gyártó eszközeire építik fel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról