Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 23. 12:56

Több régiós piacon is építhet 5G-s hálózatokat a Nokia

Fontos, régiós tendergyőzelmet jelentett be hétfőn a finn mobilhálózati eszközgyártó Nokia, mely az osztrák A1 Telekom kelet-európai leányvállalatainál is építhet 5G-s hálózatokat.

Három kelet-európai piacra vonatkozóan nyert a napokban beszállítói tendert a finn Nokia, mely az A1 Telekom Austria Csoport régiós leányvállalatai számára szállíthat 5G-s rádiós hálózati (RAN) és maghálózati (core) elemeket egyaránt - derül ki a gyártó hétfőn közzétett sajtóközleményéből. A cég így Ausztria után mostantól Szerbiában, Szlovéniában és Bulgáriában is az A1 elsődleges 5G-s hálózatbeszállítói partnere lett.

A megállapodás részeként a Nokia pontosan meg nem határozott értékben szállítja az AirScale portfólióba tartozó 5G-s rádiós hálózati eszközöket (elsősorban nagy teljesítményű alapsávi vezérlőket) mindhárom fent nevezett piacra, emellett 5G Standalone topológiához fejlesztett maghálózati elemeket a szerb és szlovén A1 leányvállalatok számára. Az eszközök szállítása és felszerelése Bulgáriában már elkezdődött, a két délszláv piacon pedig a napokban kezdődhet meg.

nokia_airscale

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Nokia az egyre versenyképesebbé váló termékkínálatnak, illetve azon belül is elsősorban a megújult AirScale portfóliónak (és jelentős részben az ahhoz fejlesztett Reefshark vezérlőchipnek) köszönhetően sorra húzza be az 5G-s tendergyőzelmeket a kisebb-nagyobb európai és ázsiai piacokon, igaz, Észak-Amerikában egyik jelentős partnerét, a Verizon Wirelesst közben elveszítette.

A cég számára a geopolitikai helyzet is növeli a sikeres tenderrészvétel esélyét, hiszen az egyik legnagyobb korábbi rivális, a Huawei számos piacról kiszorult (többek közt Európában is), ezzel a Nokia ezekben az országokban, régiókban már csak az egyetlen talpon maradt európai riválissal, az Ericssonnal kényszerül versenyre.

A helyzet azonban hosszabb távon változhat, az ázsiai gyártók közül a Samsung mobilhálózati eszközeit ugyanis már több piacon is tesztelik, a dél-koreai cég pedig korábban kifejtette, eltökélt szándéka ennek a szegmensnek a meghódítása.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról