Szerző: Koi Tamás

2022. január 25. 12:04

Kifarolhat az ARM felvásárlásából az Nvidia

Kútba eshet az IT-iparág egyik legjelentősebb akvizíciós üzlete, bennfentes források szerint az Nvidia arra készül, hogy feladja azon szándékát, hogy 40 milliárd dollárért cserébe felvásárolja a brit ARM-ot.

Szép csendben kihátrálna az ARM-mal 2020-ban kötött, 40 milliárd dolláros akvizíciós megállapodásából az Nvidia, miután az ügylet létrejöttére eleve egyre csekélyebb az esély a különböző veresenyfelügyeleti szervek korábban kifejezett aggályai miatt - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg

A 2020-ban bejelentett megaüzlet kapcsán már a kezdetek során komoly aggályokat fogalmaztak meg egyes piaci szereplők, illetve más szakmai érdekeltek, kiemelve, hogy azáltal, hogy az Nvidia-hoz kerül, megszűnhet az ARM függetlensége, mely számos olyan részpiacon, ahol az Nvidia is jelen van termékeivel a verseny jelentős torzulásához vezethetne. Noha az Nvidia több alkalommal is igyekezett ennek ellenkezőjéről győzködni a versenyjogi szerveket, a jelek szerint mégsem sikerült célt érnie.

Az egyik utolsó tőrdöfést az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC) tavaly decemberben benyújtott keresete jelentette, melyben a szervezet azt állította, hogy az egyesült cégnek meglenne az eszköze, illetve az oka arra, hogy elnyomja az innovatív, következő generációs technológiák fejlesztését, beleértve az adatközpontok és az autók vezetői segédrendszeréhez használt különféle fejlesztéseket.

nvidia_ceo
Huang Zsen-hszün, az nvidia vezérigazgatója (fotó: ap)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ARM technológiái számos piacon kritikus hatással vannak az Nvidia és annak konkurensei közötti versenyre, mely alapján a tervezett összefonódás lehetőséget és ösztönzést adna az Nvidia számára, hogy a technológia feletti ellenőrzésével aláássa riválisait, így csökkentve a versenyt, ami végső soron a termékek minőségének csökkenéséhez, az innováció letöréséhez, valamint magasabb árakhoz és kisebb választékhoz vezetne, károsítva ezzel azon fogyasztók millióit, akik az ARM-alapú termékek előnyeit élvezik - állította az FTC.

A tranzakció ugyanis az Egyesült Királyságban és az EU-ban sem fogadták kitörő lelkesedéssel az illetékes hatóságok. Az Európai Bizottság aggályai alapvetően hasonlóak az amerikai társszervezetéhez: A Bizottság illetékes biztosa, Margrethe Vestager a vizsgálat elrendelése kapcsán lényegében egy az egyben a korábban már számos esetben megfogalmazott aggályokra mutatott rá, így elsősorban arra, hogy az összeolvadás jelentősen megnehezítheti majd más gyártók számára az ARM technológiáihoz való hozzáférést, vagyis az ARM korábbi függetlensége lényegében megszűnne.

A szervezet közleménye szerint az Nvidia a benyújtott dokumentumokkal igyekezett minden aggályt eloszlatni, a cég által tett vállalások ugyanakkor nem elégségesek ahhoz, hogy a tranzakció hatásaival kapcsolatos félelmeket eloszlassák. A Bizottság a közlemény szerint 2022. március 15-ig hozza meg a végleges döntést azzal kapcsolatban, hogy hozzájárul-e az akvizícióhoz, illetve ha igen, milyen esetleges feltételekkel. Amennyiben az EU előtt elbukik az ügy, az Nvidia visszatáncolhat az üzlettől, amely több más veszteség mellett bő 1 milliárd dolláros kiadást is jelenthet majd a cégnek.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.