Szerző: Koi Tamás

2022. január 18. 09:45

Hivatalos az első Samsung csúcsprocesszor AMD GPU-val a fedélzeten

Bejelentette első, az AMD-vel közösen készült rendszerprocesszorát a Samsung - az Exynos 2200 leginkább a grafikus számítások során villanthatja majd meg igazán tudását.

Alig néhány héttel a Galaxy okostelefon-széria idei csúcsmodelljeinek bemutatását megelőzően bejelentette legújabb generációs, okostelefonokba szánt csúcsprocesszorát a Samsung. Az Exynos 2200 különlegessége, hogy ez az első olyan rendszerprocesszor, mely az AMD RDNA 2 grafikus architektúrájára épülő GPU-t kapott, mely többek között a hardveres gyorsítású ray-tracingért lesz majd felelős.

Az AMD technológiájának megjelenése a Samsung Exynos processzorában nem volt minden előzmény nélküli. A két cég már 2019-ben bejelentette, hogy licencmegállapodást kötöttek egymással bizonyos technológiák felhasználásáról, majd ezt követően az AMD tavaly már kész tényként közölte, hogy a dél-koreai gyártó új generációs rendszerporcesszorába bekerül az RDNA 2.

samsung-exynos-2200-chipset

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Exynos 2200-at a Samsung más Exynos rendszerprocesszorokhoz hasonlóan házon belül gyártja, 4 nm-es EUV eljárással. Az új SoC-ben az Xclipse márkanevű GPU mellett összesen nyolc Armv9 processzormag található, ebből egy Cortex-X2-es, három Cortex-A710-es és négy Cortex-A510-es, melyek az éppen aktuális számítási igénynek megfelelő konfigurációban működhetnek változó órajelen.

A Samsung legújabb Exynos rendszerprocesszorai többnyire a cég aktuális okostelefon-csúcsmodelljeiben debütálnak először - vélhetően ez idén sem lesz másként, azaz az Exynos 2200-zal az év elején megjelenő Samsung Galaxy S22 széria tagjaiban lehet majd találkozni (kivéve az amerikai piacra szánt példányokat, ezekbe ugyanis a Qualcomm aktuális csúcsprocesszorai kerülnek rendszerint).

a címlapról