:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 18. 09:45

Hivatalos az első Samsung csúcsprocesszor AMD GPU-val a fedélzeten

Bejelentette első, az AMD-vel közösen készült rendszerprocesszorát a Samsung - az Exynos 2200 leginkább a grafikus számítások során villanthatja majd meg igazán tudását.

HIRDETÉS

Alig néhány héttel a Galaxy okostelefon-széria idei csúcsmodelljeinek bemutatását megelőzően bejelentette legújabb generációs, okostelefonokba szánt csúcsprocesszorát a Samsung. Az Exynos 2200 különlegessége, hogy ez az első olyan rendszerprocesszor, mely az AMD RDNA 2 grafikus architektúrájára épülő GPU-t kapott, mely többek között a hardveres gyorsítású ray-tracingért lesz majd felelős.

Az AMD technológiájának megjelenése a Samsung Exynos processzorában nem volt minden előzmény nélküli. A két cég már 2019-ben bejelentette, hogy licencmegállapodást kötöttek egymással bizonyos technológiák felhasználásáról, majd ezt követően az AMD tavaly már kész tényként közölte, hogy a dél-koreai gyártó új generációs rendszerporcesszorába bekerül az RDNA 2.

samsung-exynos-2200-chipset

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

Az Exynos 2200-at a Samsung más Exynos rendszerprocesszorokhoz hasonlóan házon belül gyártja, 4 nm-es EUV eljárással. Az új SoC-ben az Xclipse márkanevű GPU mellett összesen nyolc Armv9 processzormag található, ebből egy Cortex-X2-es, három Cortex-A710-es és négy Cortex-A510-es, melyek az éppen aktuális számítási igénynek megfelelő konfigurációban működhetnek változó órajelen.

A Samsung legújabb Exynos rendszerprocesszorai többnyire a cég aktuális okostelefon-csúcsmodelljeiben debütálnak először - vélhetően ez idén sem lesz másként, azaz az Exynos 2200-zal az év elején megjelenő Samsung Galaxy S22 széria tagjaiban lehet majd találkozni (kivéve az amerikai piacra szánt példányokat, ezekbe ugyanis a Qualcomm aktuális csúcsprocesszorai kerülnek rendszerint).

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról