Szerző: Koi Tamás

2022. január 7. 09:14

Négy éve nem látott szinten a Samsung profitja

Négy éve nem volt olyan magas a Samsung Electronics működési profitja az év ezen időszakában, mint a tavalyi utolsó negyedévben - derül ki a cég előzetes üzleti eredményeiből.

A tavalyi utolsó negyedévet is egészséges növekedés mellett zárta a világ legnagyobb memóriachip- és okostelefon-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics. A cég előzetesen kiadott pénzügyi eredményeit alapvetően továbbra is a szervertermékekbe és különböző lakossági- és vállalati megoldásokba kerülő memóriachipek iránti fokozott kereslet húzta fel, emellett egyre több nyereséget termel a jelenleg még szárnyait bontogató bérgyártás-üzletág.

A vállalat előzetesen kiadott jelentése alapján a Samsung tavalyi negyedik negyedéves működési profitja 52%-kal, 11,5 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra nőtt, amihez hasonló szintet utoljára a 2017-es év utolsó negyedéves periódusában tudott elérni a cég. A társaság árbevétele eközben éves szinten 23%-kal 63 milliárd dollárnak megfelelő wonra nőtt, vagyis a Samsung profittermelő képessége jelentősen javult egy év alatt, elsősorban a memóriatermékek iránti kereslet, illetve ezzel párhuzamosan a memóriaárak növekedésének köszönhetően.

samsung_flag

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung alapvetően jó kilátásokkal kezdte az idei évet, korábbi prognózisok szerint ugyanis egyelőre nem kell rá számítani, hogy a lassan megszűnő ellátási problémáknak köszönhetően a memóriaárak gyorsan bezuhannak.

A vállalat a negyedik negyedévben becslések szerint 67 millió okostelefont adott el - az üzletágra már valamelyest kevéssé nyomták rá a bélyegét a komponens-ellátási lánc nehézségei, ugyanakkor magasabb marketingköltséggel kellett számolnia a cégnek az utolsó negyedévben.

A társaság tavaly decemberben jelentette be, hogy összevonja mobilos és otthoni elektronikai készülékeket gyártó üzletágát a Samsung Electronics, ezzel párhuzamosan a céget a korábbi három vezérigazgató helyett kettő irányítja majd - jelentette be ma a vállalat menedzsmentje. A Samsung utoljára 2017-ben hajtott végre a vállalati struktúrát illetően változtatásokat, a mostani döntést részben a félvezetők iránt óriásira nőtt kereslet, részben a mobilos divízió profitrátájának folyamatos csökkenése indokolta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról