Szerző: Koi Tamás

2021. november 24. 13:01

17 milliárd dollárból épül a Samsung texasi gyára

Újabb gyárat húz fel az Egyesült Államokban a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, egyben második legnagyobb szerződéses chipgyártója, a dél-koreai Samsung Electronics.

HIRDETÉS

Kiválasztotta új, amerikai gyáregységének helyszínét a Samsung Electronics. A cég és az állam kormányzósága által közösen kiadott közlemény szerint az új üzem létesítésére a texasi Taylorban kerülhet sor (a cégnek ez lesz a második gyára Texasban), a zöldmezős beruházás összértéke pedig mintegy 17 milliárd dollár, mely része annak a gigantikus, 206 milliárd dolláros beruházási keretnek, melyet augusztusban jelentett be a koreai multi.

Az új texasi üzem építése a jövő év első felében kezdődhet majd, a gyár pedig 2024-ben kezdhet termelni, ami jól szemlélteti azt, hogy a félvezetőgyárak felhúzása és üzembe állítása korántsem triviális, néhány hónap alatt lezavarható projekt. A gyárban 2000 munkavállaló - zömében mérnökök - dolgozik majd, a létesítmény építésében pedig 6500-an vesznek részt - derül ki a közleményből.

taylor_viztorony
víztorony taylor határában (fotó: AP)

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A texasi helyszín mellett Arizona és New York állam is versengett a gyárért, a Samsung végül a texasi infrastruktúra stabilitása, a kormányzati támogatás, nem utolsósorban pedig a másik üzem közelsége miatt döntött Taylor mellett, ahol egy a meglévő austini gyárhoz képest jóval nagyobb komplexum épül majd - az Austintól mintegy 40 kilométerre lévő város mellett több mint ötmillió négyzetméternyi területen helyezkedik el az üzem.

A Samsung egyelőre nem konkretizálta, hogy pontosan mit fog gyártani az új gyártósorokon, a várakozások szerint ugyanakkor vélhetően 5 nm-es eljárással készülhetnek fejlett, mobilokba és egyéb, magas szintű feldolgozási teljesítmény igénylő berendezésekbe chipek a gyárban. Austinban jelenleg 18 és 28 nanométeres gyártástechnológiával üzemel a gyártás.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.