:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 27. 14:20

Pár éven belül jöhetnek a SIM-kártya nélküli iPhone-ok

Egy brazil forrás szerint alig két év és megjelenik az első fizikai SIM-kártyát teljesen nélkülöző iPhone.

A Blog do iPhone információi alapján az Apple 2023-as csúcskészülékein már nem lesz SIM-foglalat, így plasztik-alapú SIM-et nem lehet majd a készülékekbe helyezni. Mindez azt jelentené, hogy az iPhone-okat kizárólag eSIM-et támogató mobilszolgáltató hálózatán lehetne használni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a forrás hitelességét nehéz lenne ellenőrizni, az elképzelés egyáltalán nem hangzik elrugaszkodottnak. Az Apple évekkel ezelőtt az elsők között vezette be az eSIM támogatását, az idén bemutatott iPhone-ok pedig már a Dual eSIM-et is támogatják, vagyis amennyiben a szolgáltató(k) kínál(nak) eSIM-et, úgy annak sincs akadálya, hogy két fizikai kártyát helyettesítsünk egyidőben.

io13_esim

A SIM-foglalat elhagyásával további hely szabadulhatna fel a készülékekben, habár a nano-SIM fogadására felkészített tálcahely minimális területet igényel. Vízállóság szempontjából már többet jelenthet a készülékek oldalán található nyílás esetleges eltűnése, amely vélhetően tovább javítaná az iPhone-ok mutatóját. Az iPhone 13-as széria az IP68-as szabványnak megfelelő por- és vízállóságot jelent. Utóbbival a cég 6 méteres mélységben fél órás ellenállóságot ígér, habár beázásra nem vonatkozik a sztenderd garancia.

A plasztik kártyákat leváltó eSIM-nek az általánosságban kényelmesebb és biztonságosabb mobilhasználat melletti valódi előnyei egy mobilneten kommunikáló gépek sokaságához használt nagy üzleti flotta esetében terebélyesedhetnek ki, ahol például egy szolgáltatóváltásnál nem kell több ezer eszközben fizikailag SIM-et cserélni. Idehaza jelenleg a Telekom, a Telenor, illetve a Vodafone kínál eSIM-et, igaz a hármasból jelenleg csak utóbbi szolgáltatónál érhető el bármilyen, vagyis feltöltőkártyás és előfizetéses lakossági ügyfél számára egyaránt az eSIM. A Telekomnál csak előfizetés mellé, a Telenornál pedig egyelőre csak a vállalati ügyfélkörnek biztosított a lehetőség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.