Szerző: Koi Tamás

2021. december 14. 10:48

Vizsgálja a GVH a Használtauto.hu működését

Visszaélhetett piaci erőfölényével az online autóhirdetések piacán a Használtauto.hu-t (illetve mellett a Jófogás.hu-t) üzemeltető Adevinta a Gazdasági Versenyhivatal szerint - az ügyben vizsgálat indult.

A nemzeti versenyhatóság versenyfelügyeleti eljárást folytat a hazai gépjármű-hirdetési piac egyik legjelentősebb szereplőjével, a Használtautó.hu és a Jófogás weboldalakat üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft.-vel szemben, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - jelentette be kedden délelőtt a Gazdasági Versenyhivatal.

A cég ugyanis a versenyhatóság vélelmezése szerint a gépjármű-kereskedők felé olyan kedvezmény- és szolgáltatásrendszert dolgozhatott ki, amely alkalmas lehet a versenytársak kiszorítására vagy piacra lépésük akadályozására a gépjármű hirdetési platformok piacán.

hasznaltauto

A kevesebb versenytárs jelenléte a fogyasztók számára is hátrányos lehet, mivel így a piac szereplői kevésbé érdekeltek alacsonyabb árak alkalmazásában, illetve a szolgáltatásaik fejlesztésében - hívja fel a figyelmet a hatóság. 

A GVH helyszíni kutatást is tartott a vállalkozás székhelyén, most pedig az eljárás részeként az autókereskedők online hirdetésekkel kapcsolatos tapasztalatait méri fel. A nemzeti versenyhatóság így a napokban jelentős számú, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást keres meg kérdőívével, hogy jobban megismerhesse a hirdetések feladása során figyelembe vett szempontokat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása a szokásos procedúra szerint nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam a törvényben meghatározott keretek közt hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról