:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 9. 10:31

Mulasztás miatt bírságolta az Airbnb-t a GVH

Egy 2016-ban indult eljárás utóvizsgálata során feltárt hiányosságok miatt bírságot szabott ki az Airbnb-re a Gazdasági Versenyhivatal. A szállásközvetítő szolgáltatásnak 40 millió forintot kell fizetnie a mulasztásokért.

Megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Airbnb szállásközvetítő szolgáltatást, amiért a cég, pontosabban annak írországi leányvállalata nem teljesítette maradéktalanul 2018-as kötelezettségvállalásait. Ezek alapján a társaság köteles volt módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait annak érdekében, hogy a szálláshelyet keresők több és pontosabb információt kapjanak az árakról - a 2016-ban indult eljárás utóvizsgálati szakaszában azonban kiderült, hogy ezt csak részben teljesítette a szolgáltató, ezért 40 millió forintos bírsággal sújtotta a GVH.

A 2018-as határozat részletesebb indoklása szerint a GVH észlelte, hogy a mobilapp a fogyasztók felé elhallgatja, illetve homályosan vagy nem időszerűen tünteti fel szállásárat és a kapcsolódó díjakat. Továbbá a felhasználók a különböző eszközökön elvégzett azonos keresést követően más-más költségeket láthatnak, valamint a díjak az először észlelt árakhoz képest az újabb keresés alkalmával emelkednek.

airbnb_sunglasses

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Minderről viszont a cég nem nyújt teljes körű tájékoztatást a weboldalon a felhasználók számára. Az eljárás végül bírságot mégsem állapított meg, hanem elfogadta az Airbnb (több körben a GVH kérésére módosított) kötelezettségvállalását a jövőbeli tájékoztatással kapcsolatban.

A versenyhatóság most lezárta a vállalások teljesítésére irányuló utóvizsgálatát, melyet minden kötelezettségvállalás esetében lefolytat. Az ellenőrzés feltárta, hogy a nemzetközi cég nagyrészt végrehajtotta a határozatban foglaltakat, így a GVH eljárása elérte a fogyasztói tájékoztatás javításának célját. A hivatal szerint ugyanakkor a kötelezettségvállalások nem teljesültek maradéktalanul, mert a vállalkozás nem igazolta a teljesítésre előírt határidő betartását, így a teljesítésére késve került sor. A vizsgálat emellett egyéb hiányosságot is talált, szintén a vállaltak végrehajtásának igazolásával kapcsolatban - áll a GVH sajtóközleményében.

A Versenyhivatal végül 40 millió forintos bírságot szabott ki a cégre a mulasztásokért. A szervezet hangsúlyozza, hogy a kiszabott bírság nem terheli a magyar szállásadókat, a feltárt hiányosságok felelőse – így a GVH döntésének kötelezettje – ugyanis az ír székhelyű nemzetközi vállalkozás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.