Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 8. 14:03

Újabb neves tervezőcég szállt fel a RISC-V vonatra

Az Imagination Technologies is beállt a RISC-V mögé. Az ismert tervezőcég egy komplett termékcsaládot épít az utasításarchitektúrára, Catapult néven.

A tervezőcég közleménye szerint a termékeket nulláról építik fel a modern heterogén számítási rendszerek igényei mentén. Az Imagination ígérete szerint kiemelt szempont a rugalmasság, vagyis a konfigurálhatóság, így az ügyfelek széles skálán választhatnak a teljesítmény és a hatékonyság szempontjait figyelembe véve.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

"Az Imagination a komplex processzoros fejlesztések terén szerzett két évtizedes tapasztalatát ötvözi a dinamikusan bővülő piacú, nyílt szabványú RISC-V utasításarchitektúrával. Az Imagination szerepvállalása lehetővé teszi, hogy a gyorsan növekvő RISC-V ökoszisztémában még tovább gyarapodjon a termékkínálat, melynek hála az ügyfelek elkerülhetik a licencdíjas architektúrákhoz való kötöttségeket" - áll a cég közleményében.

catapult

Az ígéret szerint a Catapult termékcsaládban dinamikus mikrokontrollerek, real-time beágyazott CPU-k, nagyteljesítményű CPU-k, valamint személygépjárművekbe szánt processzorok is helyet kapnak majd. A mikrokontrollerek már szállítja az Imagination, habár ezek első körben személygépjárművekbe szánt GPU-k mellé integrálva kerülnek piacra. A real-time beágyazott processzorok már rendelhetőek, a nagyteljesítményű és az autókba szánt processzorokat pedig valamikor jövőre dobja piacra a tervezőcég.

"A számítási igény folyamatos növekedésével egyre nagyobb kihívást jelent a hatalmas adatmennyiségek feldolgozása a korlátozott fizikai terület- és energiabüdzsé mellett. A heterogén architektúrák kulcsfontosságúak a teljesítmény, a rugalmasság és a rugalmasság biztosításában, miközben az egyre változatosabb munkafolyamatok gyorsítását végezzük. Új CPU-magjaink lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megfelelhessünk ezeknek az igényeknek, hisz a RISC-V megoldások egy olyan kiemelkedő és átfogó választékát dobjuk piacra, amely remekül kiegészíti a már meglévő termékeinket, legyen szó akár a GPU-król, akár a különféle hálózatos megoldásainkról" - mondta Tim Mamtora, az Imagination innovációs vezetője.

Második nekifutás

Az Imaginationnek nem jelent újdonságot a CPU-k tervezése. A tervezőcég legutóbb a MIPS-szel próbált szerencsét, inkább kevesebb, mintsem több sikerrel. A legendás MIPS-szet még 2012-ben vásárolta fel az Imagination, az utasításkészletet és CPU-kat fejlesztő csapattal akkor nagy tervei voltak a cégnek: az ARM ellenében visszatért volna a híres márka a szerverek és az okostelefonok piacára is. A lendület adott volt, a Google például a teljes Androidot portolta MIPS-re, a piacon azonban (tudomásunk szerint) végül nem jelentek meg az I6400-ra épülő eszközök. A kudarcot követve az Imagination öt évvel később, 2017-ben eladta a MIPS-t.

A RISC-V-vel jobb esélyei lehetnek az Imaginationnek, legalábbis erre utal, hogy a nyílt fejlesztésű, ezzel együtt pedig teljesen ingyenes utasításarchitektúrával egyre több nagy név kezd szemezgetni. Szeptember elején több olyan álláshirdetés is megjelent, miszerint az Apple sem akar lemaradni az egyre népszerűbb RISC-V implementációjában. Szinte ezzel párhuzamosan az Intel háza tájáról is lehetett hallani a RISC-V-ről: pletykák szerint a gyártó tárgyalásban állt a RISC-V-alapú processzorokra specializálódott SiFive-val, ami 2 milliárd dollárért cserélt volna gazdát. A két fél azonban végül néhány kardinális feltételben nem tudott megegyezni, így az üzlet kútba esett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.