Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 18. 13:51

Új otthonra talált a MIPS

Egy kisebb kitérőt követően a Wave Computingnál kötött ki az Imagination korábbi részlege. A MIPS fejlesztései részben gépi tanulásos rendszerekben köthetnek ki, de megmarad az eddigi lincencelős üzleti modell is.

A Wave Computing vásárolta meg a saját fejlesztésű architektúráiról és processzormagjairól ismert MIPS Technologies-t. A vevő vélhetően hosszútávon tervez az új szerzeménnyel, a 2010-ben alapított Wave ugyanis AI-hoz, konkrétabban elsősorban gépi tanuláshoz kapcsolatható hardvereket fejleszt. Ezekben (vagy mellett) hamarosan megjelenthetnek majd a MIPS egyes fejlesztései, a cég ugyanis már az év elején bejelentette, hogy saját fejlesztésű DPU-ja mellé a MIPS 64 bites magját társítja.

A szoros együttműködés, illetve az akvizíció hátterében a Wave Computing vezérigazgatója állhat. A céget bő két éve irányító Derek Meyer ugyanis többek között a MIPS Technologies-t is megjárta már, ahol 1996 és 2002 között sales és marketingigazgatói szerepet töltött be. Emiatt Meyer jól ismerheti a MIPS felépítését, illetve az ott dolgozók egy részét, ezzel együtt pedig a tervezőcégben rejlő potenciált. Ezt most elsősorban nagyvállalati, adatközpontos termékeknél szeretné kamatoztatni a Wave, amely a tervek szerint házon belül tervezett DPU-jával (Dataflow Processing Unit) akarja házasítani a MIPS magokat.

wavec_logo

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Utóbbi egy érdekes fejlesztés, amely valahol a többmagos processzorok és az FPGA-k egyvelegének is tekinthető. A mikroarchitektúra 16 000 PE-ből (Processing Element), illetve 8000 aritmetikai egységből áll, amelyeket egy meglehetősen sajátságos, self-timed mechanizmus irányít. Ez globálisan aszinkron, lokálisan pedig szinkron áramköri működést jelent, amellyel a fejlesztők szerint a lapka átlagos órajel akár rendkívül magasra, 6,7 GHz-re is felkúszhat.

Mindezzel egyetlen DPU INT8 műveletek esetében legfeljebb 181 teraops-os tempót érhet el, amely papíron bő 50 százalékkal múlja felül az Nvidia Tesla V100 számítási kapacitását. A 8 bites műveletek mellett a rendszer 16, 24, 32, illetve 64 bites számításokat is képes végrehajtani köszönhetően az architektúra rugalmasságának. A chip disszipációjáról egyelőre nem esett szó, azonban Meyer szerint fejlesztésük hatékonyabb az FPGA-knál, amit bár többféle módon lehet értelmezni, de a vezérigazgató itt vélhetően a logikai kapumátrixok alacsony fogyasztására célzott. A MIPS magjainak hála már saját gazdaprocesszor is társulhat a gyorsító mellé, amellyel a Wave Computing egy kvázi komplett platformmal szállhat be a mind a vásárlói igények, mint pedig gyártók és tervezők részéről dinamikusan növekvő gépi tanulásos piacra.

wave_dpu

Emellett fontos kiemelni, hogy a felvásárlás ellenére a MIPS önálló részlegként működik tovább, vagyis mind az utasításarchitektúrák, mind pedig a magok licencelése a korábbihoz hasonló módon megy tovább az új tulajdonos ígérete szerint, amely vélhetően még egy darabig a divízió forgalmának oroszlánrészét szolgáltatja majd.

Mennyi az annyi?

A közlemény a tranzakció értékről nem beszél, azonban a tavaly őszi adatok szerint nagyjából valahol 70-80 millió dollár körül kelhetett el a MIPS. A Tallwood Venture Capital befektetési alap ugyanis ekkor jelentkezett be a tervezőcégért, amit végül 65 millió dollárért szerzett meg az Imaginationtől. Az összeg relatíve alacsony, a brit tervezőcég ugyanis 2013 februárjában kereken 100 millió dollárt fizetett ki a MIPS-ért, amelyet mindössze négy évig tartott meg.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.