Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 2. 14:49

Íme a Qualcomm 2022-es csúcsprocesszora

Menetrendszerűen mutatta be a következő évben piacra kerülő csúcskategóriás processzorát a Qualcomm. A szokásos fejlesztési koreográfiának megfelelően a CPU-s és GPU-s végrehajtás tempója és hatékonysága egyaránt fejlődött, miközben a gépi tanulásos számítási kapacitás is nőtt, illetve bővültek a kép- és videofeldolgozás lehetőségei.

A Qualcomm 2020-as zászlóshajóját megtestesítő Snapdragon 8 Gen 1 az első között vetheti be az ARM legújabb csúcsmagját, a Cortex-X2-t. A tavasszal bemutatott fejlesztés az X1-hez képest 16 százalékkal magasabb számítási teljesítményt ígér CPU-s műveletek mellett, miközben a jellemzően ritkábban használt gépi tanulásban akár kétszeres is lehet az ugrás. Az ARM tervezésű csúcsmagból mindössze egy darab került a chipbe, kereken 3 GHz-es maximális órajellel megspékelve.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az árva X2 mellé három szerényebb teljesítményre képes, 2,5 GHz-en ketyegő Cortex-A710-et pakoltak a Qualcomm tervezői. Az aranyközépútnak tekinthető A710 a korábban megismert A78-A77-A76 vonalat folytatja. A mag az ARM-tól eddig megismert tervezési filozófiát viszi tovább, kiemelt hangsúlyt helyezve a teljesítmény és fogyasztás egyensúlyára. Ezzel az A78-hoz képest 10 százalékos teljesítménynövekedést értek el, miközben a disszipáció ennél nagyobb mértékben, 30 százalékkal csökkent.

snapdr_g8

A hatékonyság jegyében a legalsó szintre egy négymagos Cortex-A510 klaszter került. Az A510 az A55-tel kitaposott úton megy tovább, elsősorban a számítási teljesítményt növelését szem előtt tartva. A tervezőcég szerint integer (egészszámos) műveletekben 35, lebegőpontos végrehajtásban pedig 50 százalékos az A510 előnye a közvetlen elődhöz A55-höz képest. Az A510-es szekció maximális órajelét 1,8 GHz-ben állapították meg a készítők.

A legújabb Adreno GPU-ról és az ugyancsak integrált Hexagon gyorsítóról egyelőre nem sok konkrétumot árult el a Qualcomm, így csak annyit tudni, hogy grafikában nagyjából 30 százalékos gyorsulás várható 25 százalékkal alacsonyabb disszipáció mellett. Az integrált képfeldolgozóról (ISP) többet beszélt a tervezőcég. A 18 bites Spectra áramkör már akár három darab 36 megapixeles érzékelő egyidejű kezelésére is képes lesz, miközben a piacon elsőként a 8K felbontású HDR mozgóképek felvételét is támogatni fogja.

snapdr_g8_2

A memóriavezérlő és a fixfunkciós kódoló/dekódoló szinte módosítások nélkül került át az előd Snapdragon 888-ból. Nem úgy, mint a rádiós modem, amelyből már szokás szerint a legújabb, X65-ös fejlesztés landolt a chipben. Ez legfőképpen lényegesen gyorsabb adatkapcsolatot ígér elődjéhez képest - laboratóriumi körülmények között ez akár 10 Gbps is lehet az új vezérlőáramkörrel, más kérdés, hogy jelenleg nincs, és jó eséllyel egy darabig (vagy egyáltalán) nem is lesz olyan hálózat a világon, amivel ennek a kapacitásnak akár csak a töredékét ki lehet majd használni.

A különféle egységeket egyvelegét tartalmazó komplett lapka gyártását 4 nanométeres technológiával végzi a Qualcomm egyik bérgyártója, a Samsung. A chiptervező nem beszélt arról, hogy a Snapdragon 8 Gen 1-re építő okostelefonok mikor kerülnek piacra, ám az elmúlt években látott koreográfia alapján várhatóan a jövő februári MWC-n már felbukkanhatnak az alkalmazásprocesszorra építő első készülékek.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.