Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 19. 12:18

Lenyomná a felsőházban a MediaTek a Qualcommot

Eddigi legmagasabbra pozicionált okokstelefonos alkalmazásprocesszorát mutatta be a MediaTek. Dimensity 9000 chipjével a Qualcomm csúcskategóriás termékeinek vitorlájából fogná ki a szelet a tajvani cég.

A várhatóan a jövő év második negyedévében megjelenő processzorba jóformán mindent belepakolt a MediaTek, amire 2022 csúcskategóriás okostelefonjainak szüksége lehet majd. A Dimensity 9000 így az elsők között alkalmazhatja az ARM legújabb csúcsmagját, a Cortex-X2-t. A tavasszal bemutatott fejlesztés az X1-hez képest 16 százalékkal magasabb számítási teljesítményt ígér CPU-s műveletek mellett, miközben a jellemzően ritkábban használt gépi tanulásban akár kétszeres is lehet az ugrás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egy darab, 3,05 GHz-es csúcsmag mellé három szerényebb teljesítményre képes Cortex-A710-et illesztettek a tervezők. Az arany középútnak tekinthető A710 a korábban megismert A78-A77-A76 vonalat folytatja. A mag az ARM-tól eddig megismert tervezési filozófiát viszi tovább, kiemelt hangsúlyt helyezve a teljesítmény és fogyasztás egyensúlyára. Ezzel az A78-hoz képest 10 százalékos teljesítménynövekedést értek el, miközben a disszipáció ennél nagyobb mértékben, 30 százalékkal csökkent.

9000_1

A hatékonyság jegyében a legalsó szintre egy négymagos Cortex-A510 klaszter került. Az A510 az A55-tel kitaposott úton megy tovább, elsősorban a számítási teljesítményt növelését szem előtt tartva. A tervezőcég szerint integer (egészszámos) műveletekben 35, lebegőpontos végrehajtásban pedig 50 százalékos az A510 előnye a közvetlen elődhöz A55-höz képest.

A GPU szerepét ugyancsak egy ARM-os fejlesztés, a Mali G710MP10 tölti majd be. A tízmagos grafikus egység a MediaTek szerint 35 százalékkal múlja majd felül a jelenlegi, már piacon lévő androidos processzorok tempóját, miközben hatékonyságban lényegesen nagyobb, 60 százalékos lehet az előny.

9000_2

A körítés is erősnek tűnik. A Dimensity 9000 az első között támogatja majd a Samsung által közelmúltban bemutatott LPDDR5X memóriát. A MediaTek adati szerint 3750 MHz-es órajel mellett kereken 60 GB/s-os sávszélességre lesz képes a memória-vezérlő. Mellette kapott helyet az Imagiq790 képfeldolgozó, amely akár három különálló 32 megapixeles szenzort is képes lesz kezelni. Kódolók és dekódolók terén sem lesz hiány: lejátszásnál egészen 8K60-ig támogatja majd a mozgóképek dekódolását a chip, kódolásnál pedig a 8K30/4K120 jelenti majd a plafont.

Végül, de nem utolsó sorban a hálózatos kapcsolatok: a Dimensity 9000 a MediaTek legújabb 5G-s rádiós egységét hordozza majd, amely a 3CC vivő aggregációnak hála akár 7Gbps letöltési tempót is hozhat a 6 GHz alatti tartományban. Emellett a chip a Wi-Fi 6E-t, valamint a Bluetooth 5.3-at is támogatni fogja, a piacon ugyancsak az elsők között.

Célkeresztben a Qualcomm

Legújabb alkalmazásprocesszorával elsősorban a Qualcomm orra alá törhet borsot a MediaTek, amely az elmúlt pár évben távol maradt a csúcskategóriától. A szeptemberi adatok szerint a tajvani chiptervező egyetlen év leforgása alatt 65 százalékkal (illetve 17 százalékponttal) növelte részesedését az okostelefonos piacon a MediaTek ezzel az élre állt, előnye pedig tetemesre nőtt a második helyezett Qualcommhoz képest: míg a MediaTek 43, addig a Qualcomm 24 százalékos részesedéssel rendelkezik az ősz eleji adatok szerint. A kutatás alapján a tajvani vállalat jól használta ki az ellátási problémákat, így 4G-s chipekből minden konkurensnél többet tudott leszállítani.

A drágább, 5G-s termékek piacán ugyanakkor a Qualcomm vezet 55 százalékkal, miközben a MediaTeknek csak 30 százalékos a részesedése. Amennyiben a Dimensity 9000 beváltja a hozzá fűzött elvárásokat, a tajvani cég növelheti részesedését az első számú konkurens Qualcommal szemben. A MediaTek csúcskategóriás processzorára épülő első készülékek jövő tavasszal kerülhetnek piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról