Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 19. 12:18

Lenyomná a felsőházban a MediaTek a Qualcommot

Eddigi legmagasabbra pozicionált okokstelefonos alkalmazásprocesszorát mutatta be a MediaTek. Dimensity 9000 chipjével a Qualcomm csúcskategóriás termékeinek vitorlájából fogná ki a szelet a tajvani cég.

A várhatóan a jövő év második negyedévében megjelenő processzorba jóformán mindent belepakolt a MediaTek, amire 2022 csúcskategóriás okostelefonjainak szüksége lehet majd. A Dimensity 9000 így az elsők között alkalmazhatja az ARM legújabb csúcsmagját, a Cortex-X2-t. A tavasszal bemutatott fejlesztés az X1-hez képest 16 százalékkal magasabb számítási teljesítményt ígér CPU-s műveletek mellett, miközben a jellemzően ritkábban használt gépi tanulásban akár kétszeres is lehet az ugrás.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az egy darab, 3,05 GHz-es csúcsmag mellé három szerényebb teljesítményre képes Cortex-A710-et illesztettek a tervezők. Az arany középútnak tekinthető A710 a korábban megismert A78-A77-A76 vonalat folytatja. A mag az ARM-tól eddig megismert tervezési filozófiát viszi tovább, kiemelt hangsúlyt helyezve a teljesítmény és fogyasztás egyensúlyára. Ezzel az A78-hoz képest 10 százalékos teljesítménynövekedést értek el, miközben a disszipáció ennél nagyobb mértékben, 30 százalékkal csökkent.

9000_1

A hatékonyság jegyében a legalsó szintre egy négymagos Cortex-A510 klaszter került. Az A510 az A55-tel kitaposott úton megy tovább, elsősorban a számítási teljesítményt növelését szem előtt tartva. A tervezőcég szerint integer (egészszámos) műveletekben 35, lebegőpontos végrehajtásban pedig 50 százalékos az A510 előnye a közvetlen elődhöz A55-höz képest.

A GPU szerepét ugyancsak egy ARM-os fejlesztés, a Mali G710MP10 tölti majd be. A tízmagos grafikus egység a MediaTek szerint 35 százalékkal múlja majd felül a jelenlegi, már piacon lévő androidos processzorok tempóját, miközben hatékonyságban lényegesen nagyobb, 60 százalékos lehet az előny.

9000_2

A körítés is erősnek tűnik. A Dimensity 9000 az első között támogatja majd a Samsung által közelmúltban bemutatott LPDDR5X memóriát. A MediaTek adati szerint 3750 MHz-es órajel mellett kereken 60 GB/s-os sávszélességre lesz képes a memória-vezérlő. Mellette kapott helyet az Imagiq790 képfeldolgozó, amely akár három különálló 32 megapixeles szenzort is képes lesz kezelni. Kódolók és dekódolók terén sem lesz hiány: lejátszásnál egészen 8K60-ig támogatja majd a mozgóképek dekódolását a chip, kódolásnál pedig a 8K30/4K120 jelenti majd a plafont.

Végül, de nem utolsó sorban a hálózatos kapcsolatok: a Dimensity 9000 a MediaTek legújabb 5G-s rádiós egységét hordozza majd, amely a 3CC vivő aggregációnak hála akár 7Gbps letöltési tempót is hozhat a 6 GHz alatti tartományban. Emellett a chip a Wi-Fi 6E-t, valamint a Bluetooth 5.3-at is támogatni fogja, a piacon ugyancsak az elsők között.

Célkeresztben a Qualcomm

Legújabb alkalmazásprocesszorával elsősorban a Qualcomm orra alá törhet borsot a MediaTek, amely az elmúlt pár évben távol maradt a csúcskategóriától. A szeptemberi adatok szerint a tajvani chiptervező egyetlen év leforgása alatt 65 százalékkal (illetve 17 százalékponttal) növelte részesedését az okostelefonos piacon a MediaTek ezzel az élre állt, előnye pedig tetemesre nőtt a második helyezett Qualcommhoz képest: míg a MediaTek 43, addig a Qualcomm 24 százalékos részesedéssel rendelkezik az ősz eleji adatok szerint. A kutatás alapján a tajvani vállalat jól használta ki az ellátási problémákat, így 4G-s chipekből minden konkurensnél többet tudott leszállítani.

A drágább, 5G-s termékek piacán ugyanakkor a Qualcomm vezet 55 százalékkal, miközben a MediaTeknek csak 30 százalékos a részesedése. Amennyiben a Dimensity 9000 beváltja a hozzá fűzött elvárásokat, a tajvani cég növelheti részesedését az első számú konkurens Qualcommal szemben. A MediaTek csúcskategóriás processzorára épülő első készülékek jövő tavasszal kerülhetnek piacra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról