Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 19. 13:26

Kína is beszállna a videókártyák piacára

Az Intel után egy negyedik szereplő, a kínai Innosilicon Fenghua is bepróbálkozhat az erős alulkínálattal küzdő videókártyás piacon.

Amennyiben az információk helytállóak, a kínai cég Fantasy szériás termékeit a hazai piacon kívül, nemzetközi vizeken is megjelenhetnek majd. Az alapvető specifikációk szerint a termékek megfelelhetnek a kor követelményeinek. A PCI Express 4.0-s csatoló mellett GDDR6-os memóriát, DisplayPort 1.4 és HDMI 2.1 portokat, illetve DirectX, OpenGL, valamint Vulkan támogatással is rendelkezhetnek a termékek, amelyekről ezen kívül még keveset tudni.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Fontos részlet, hogy a GPU-k az Imagination Technologies aktuális legerősebb, IMG-B Series BXT magjaira épülnek, habár túl sok támpontot egyelőre ez sem nyújt a várható teljesítmény szempontjából. A vállalat ugyanis egyelőre nem részletezte ezt a fejlesztést. Az architektúra azonban ígéretes, hisz az Apple is erre építi aktuális (integrált) GPU-it, melyek a tesztek szerint versenyképesek az AMD és az Nvidia termékei mellett.

innosilicon

Mindez azonban még korántsem garantálja a sikert, a hardver mellé ugyanis megfelelő minőségű szoftveres körítés, vagyis elsősorban meghajtóprogram szükséges, amelynek egy részét biztosan nulláról kell felépítenie az Innosilicon Fenghuának. Az egyik nagy kérdés, hogy ez sikerül-e, illetve milyen minőségben, na meg mikorra. Ha kínai cég fejlesztése legalább az alapvető elvárásoknak képes lesz megfelelni, lehet keresnivalója a piacon, ahol hónapok óta masszív alulkínálatot és csillagászati árakat tapasztalhatnak a vásárlók.

A projekt létezésének hírét erősíti, hogy az Imagination Technologies marketingigazgatója, David Harold egy korábbi blogposztban arról beszélt, hogy cége hamarosan visszatér a nagyteljesítményű GPU-k piacára. A szakember felidézte cége 2000-es évek eleji próbálkozását, a PowerVR Kyrót, amely a maga idejében versenyképes terméknek számított.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról