Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 2. 11:59

Tovább emelkedik a videókártyák ára

A német 3D Center magazin legfrissebb adatai szerint a márciusi szintre drágultak vissza a videókártyák.

A forrás szerint vásárlók szemszögéből kedvezőtlen trend szerint mindössze három hét leforgása alatt átlagosan 16-18 százalékponttal drágultak az AMD és az Nvidia különféle videókártyái. Ezzel az AMD termékei már 101, az Nvidiáé pedig 88 százalékkal vannak a németországi ajánlott kisker ár felett. A folyamatos, nagy mértékű emelkedés alapján egyre inkább kereslet oldalára kezd átbillenni a mérleg nyelve, amit az árak alakulása szerint a gyártók most sem tudnak kezelni.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az újabb áremelkedési hullám augusztus elején indult. Ekkor még "csak" 50-60 százalékkal az ajánlott ár (MSRP) felett mozogtak az összegek. Az azóta eltelt közel három hónap során fokozatosan emelkedtek az árak, a trendnek pedig valószínűleg még nincs vége. Az ünnepi szezonhoz közeledve egyre nagyobb problémát jelent a szűkös chipellátás, amely idén már egészen biztosan nem fog megoldódni.

amd-nvidia-retail-price-trend-2021-v9

Augusztusig még kedvező trend rajzolódott ki. Május közepén ugyanis a GeForce-ok árára még 304, a Radeonokéra pedig 214 százalékot jegyzett fel a 3D Center. Az az Nvidia és az AMD vizsgált termékeinek átlagos kiskereskedelmi árai augusztus 8-ra 150, illetve 159 százalékra mérséklődtek. A magazin július elején azt prognosztizálta, hogy a csökkenő árak ellenére sem éri meg vásárolni, az árak ugyanis tovább csökkenhetnek a következő 3-4 hétben, hála a bányászkedv lankadásának és az ellátás fokozatos javulásának. Mindez azonban kissé optimistának bizonyult, az árak ugyanis azóta nőttek, nem is keveset.

A különféle videókártyák továbbra is keresettek kriptobányász körökben. Bár Kína nyár elején betiltotta a bányászatot, úgy fest, ez csak ideiglenesen volt hatással a keresletre. A nagy bányászok időközben elköltöztették felszerelésüket (elsősorban az USA-ba), ezzel párhuzamosan pedig a videókártyákkal jellemzően kitermelt Ethereum árfolyama is normalizálódott: a júniusban és júliusban regisztrált 1800-2000 dolláros mélypont már a múlté, jelenleg ugyanis 4400 dollár környékén mozog a második legnagyobb piaccal rendelkező kriptodeviza árfolyama.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról