Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 25. 13:33

Éledezik az egyik kínai GPU-s projekt

Kína a GPU-s fejlesztésekből sem akar kimaradni. Bár a Zhaoxin egyik első fejlesztése nem fogja veszélyeztetni egyik nagy szereplő eladásait sem, a belépőszint igényeit kiszolgálhatja.

Felbukkant a kínai Zhaoxin egyik, GlenFly Technology divíziójánál tervezett első diszkrét GPU. A kiszivárgott adatok szerint a grafikus processzor az előző évtized elejére jellemző specifikációkat idézi. A 70 wattos fogyasztási kerettel rendelkező chip a TSMC 28 nanométeres eljárásával készült, a népszerűbb API-k közül pedig a DirectX 11.1-et támogatja. A belépőszintű GPU az iparágban jók ismert, régi bútordarabnak számító Unigine Heaven benchmarkot 32 fps-sel futtatja (vélhetően full HD felbontás mellett).

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A napvilágot látott fotók alapján az ismeretlen kódnevű GPU-nak helyet adó videókártya megjelenése a megfelel az AMD vagy az Nvidia hasonló piacot célzó megoldásainak. A kártya PCIe x16 slotba illeszkedik, hátlapján pedig egy D-Sub és egy HDMI port található. Az említett 70 wattos TDP-nek megfelelően a VGA használatához nem szükséges kiegészítő tápcsatlakozó.

zhaoxin

A grafikus processzor alapjait a tajvani VIA Technologies szolgáltathatja, amely 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Zhaoxinban. A vállalat másik, többségi tulajdonosa a SASAC, vagyis Sanghaj tartományi jogú városa. A Zhaoxin munkássága annak fényében fontos, hogy Kína minél hamarabb le akar számolni a közigazgatásában található amerikai gyártók által biztosított IT-berendezések és szoftverek használatával.

A projekt eredményeként Peking mintegy 20-30 millió, közintézményekben működő számítógépet cserélhet le a következő pár évben, fokozatosan leváltva az amerikai gyártókhoz kötődő, amerikai technológiát tartalmazó hardvereket és szoftvereket saját, belpiaci megoldásaira. A pekingi vezetés tervei szerint a kiválasztott beszállítók közreműködésével idén már 70-80, 2022-ben pedig a fennmaradó 20-30 százalékot is lecserélhetik olyan megoldásokra, melyek semmilyen amerikai technológiai megoldást nem tartalmaznak.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:43

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!