:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 12. 12:07

Kulcsemberek távoztak a legnagyobb kínai chipgyártótól

Többen is kiléptek a legígéretesebb kínai chipgyártónak tartott SMIC igazgatótanácsából.

A Reuters beszámolója szerint a vállalatot és/vagy annak igazgatótanácsát tapasztalt, kulcspozícióban lévő szakemberek hagyták ott. Talán leginkább fájó Chiang Shang-Yi távozása lehet, aki korábban a piacvezető TSMC kutatási és fejlesztési főnöke volt. Indoklása szerint Chiang több időt szeretne tölteni a családjával, ami arra utalhat, hogy a jövőben már nem kíván hasonló, nagy felelősséggel járó pozíciót betölteni a 75 éves szaktekintély. Chiang Shang-Yi tavalyi leszerződtetését kulcsfontosságúnak értékelte a szakma, hisz a TSMC részben neki köszönheti az elmúlt években elért technológiai és gazdasági áttöréseket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Samsungot és a TSMC-t egyaránt megjárt Liang Mong-Song "csak" az igazgatótanácsot és a vezérigazgató-helyettesi posztot hagyja ott, hogy más feladatokra fókuszáljon a vállalaton belül. Liangot az eddig (nem-ügyvezető) igazgatói posztot betöltő Zhou Jie, illetve a hasonló feladatkört ellátott Young Kwang Leei is követi, akik mostantól szintén máshol kamatoztatják majd szakértelmüket.

smic

A fontos személyi változások hátterében vélhetően az amerikai kereskedelmi korlátozások állnak. Az USA kereskedelmi minisztériuma bő egy éve határozatban írta elő az amerikai érintettségű beszállítóknak, hogy csak a kormány külön engedélyével értékesíthetnek chipgyártáshoz használt megoldásokat a legnagyobb kínai gyártó, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) számára. Az Egyesült Államok kormánya szerint az SMIC a Kínai Néphadseregnek is szállít chipeket, ami "elfogadhatatlan kockázatokat" jelent az ország számára.

Ennek értelmében egyes szereplők már nem szállíthatnak különféle, a félvezetőgyártáshoz szükséges kulcsfontosságú berendezéseket az SMIC-nek, így a cég kénytelen volt felfüggeszteni a fejlettebb, 10 nanométeres vagy annál kisebb csíkszélességű eljárások bevezetését. A kínai gyártónak ez különösen fájó lehet, hisz továbbra is tetemes a technológiai lemaradásba. Jelenlegi legfejlettebb, 14 nanométeres csíkszélességű eljárása nagyjából 5-6 éves hátrányt jelent a piacvezető TSMC-Samsung-Intel hármashoz viszonyítva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.