Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 12. 12:07

Kulcsemberek távoztak a legnagyobb kínai chipgyártótól

Többen is kiléptek a legígéretesebb kínai chipgyártónak tartott SMIC igazgatótanácsából.

A Reuters beszámolója szerint a vállalatot és/vagy annak igazgatótanácsát tapasztalt, kulcspozícióban lévő szakemberek hagyták ott. Talán leginkább fájó Chiang Shang-Yi távozása lehet, aki korábban a piacvezető TSMC kutatási és fejlesztési főnöke volt. Indoklása szerint Chiang több időt szeretne tölteni a családjával, ami arra utalhat, hogy a jövőben már nem kíván hasonló, nagy felelősséggel járó pozíciót betölteni a 75 éves szaktekintély. Chiang Shang-Yi tavalyi leszerződtetését kulcsfontosságúnak értékelte a szakma, hisz a TSMC részben neki köszönheti az elmúlt években elért technológiai és gazdasági áttöréseket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsungot és a TSMC-t egyaránt megjárt Liang Mong-Song "csak" az igazgatótanácsot és a vezérigazgató-helyettesi posztot hagyja ott, hogy más feladatokra fókuszáljon a vállalaton belül. Liangot az eddig (nem-ügyvezető) igazgatói posztot betöltő Zhou Jie, illetve a hasonló feladatkört ellátott Young Kwang Leei is követi, akik mostantól szintén máshol kamatoztatják majd szakértelmüket.

smic

A fontos személyi változások hátterében vélhetően az amerikai kereskedelmi korlátozások állnak. Az USA kereskedelmi minisztériuma bő egy éve határozatban írta elő az amerikai érintettségű beszállítóknak, hogy csak a kormány külön engedélyével értékesíthetnek chipgyártáshoz használt megoldásokat a legnagyobb kínai gyártó, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) számára. Az Egyesült Államok kormánya szerint az SMIC a Kínai Néphadseregnek is szállít chipeket, ami "elfogadhatatlan kockázatokat" jelent az ország számára.

Ennek értelmében egyes szereplők már nem szállíthatnak különféle, a félvezetőgyártáshoz szükséges kulcsfontosságú berendezéseket az SMIC-nek, így a cég kénytelen volt felfüggeszteni a fejlettebb, 10 nanométeres vagy annál kisebb csíkszélességű eljárások bevezetését. A kínai gyártónak ez különösen fájó lehet, hisz továbbra is tetemes a technológiai lemaradásba. Jelenlegi legfejlettebb, 14 nanométeres csíkszélességű eljárása nagyjából 5-6 éves hátrányt jelent a piacvezető TSMC-Samsung-Intel hármashoz viszonyítva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról