Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 29. 10:02

Sikerrel hátráltatja a kínai chipgyártást az USA

Amerika kereskedelmi korlátozásai miatt tovább csúszik Kína legnagyobb NAND flash üzemének termelési célja.

A jellemzően jól értesült DigiTimes információi szerint Kína egyik ígéretes félvezetőgyártója, a NAND flashekre szakosodott YMTC (Yangtze Memory Technologies) ütemterve újabb több hónapos csúszást szenvedett. A forrás állítja, a kényszerű halasztás hátterében az USA által felállított kereskedelmi korlátozások állnak, melyek miatt a kínai gyártó képtelen volt időben beszerezni bizonyos, a termelés beindításához nélkülözhetetlen eszközöket.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Az YMTC legutóbbi tervei szerint a NAND flash üzem már az idei év végére elérte volna a havi 100 000 waferes gyártókapacitást. A 128 rétegű lapkák selejtaránya azonban jelentősen meghaladja a várt szintet, így az ambiciózus célt csak valamikor 2022-ben érheti el a kínai félvezetőgyártás egyik legígéretesebb vállalata. A DigiTimes szerint az YMTC egyik nagy problémája, hogy az amerikai érintettségű cégek már nem szállíthatnak különféle, a gyártáshoz szükséges berendezéseket, így a kínai cég kénytelen volt alternatívákat keresni.

ymtc

Az eredetileg XMC néven indult YMTC-t Kína legfejlettebb technológiával rendelkező félvezetős vállalatának, az SMIC-nek egyik korábbi vezetője, Simon Young kormányozza. A szakember korábbi munkahelyén jó viszonyt épített ki a Spansionnal, amely cég nem volatilis memóriák (NAND, NOR) tervezésére szakosodott, a dizájnokat pedig részben az SMIC gyártotta le. Ezért egy időben esélyesnek tűnt, hogy YMTC az Spansion technológiáját licencelve kezdi meg a termelést, az EE Times által korábban megkérdezett források viszont szkeptikusak voltak, működőképes Spansion 3D NAND dizájnt ugyanis még nem került piacra. Ennek tükrében egyelőre nem világos, hogy mely cég technológiájára épít YMTC, amely bizonyosan nem nulláról kezdte a hosszadalmas fejlesztéseket.

Az YMTC (Yangtze River Storage Technology) még 2017 elején jelentette be, hogy 24 milliárd dollár értékben létesít üzemet az ugyancsak Kelet-Kínában található Vuhanban. A 3D NAND-ok előállítására specializálódó gyár megnyitását eredetileg 2018 végére tervezték, 2020-ra pedig már havi 300 000 waferes kapacitást reméltek. A nagyra törő tervek azonban végül nem váltak valóra, hisz még a szóban forgó 100 000-es lélektani határ sem lesz meg az idei évben. Ennek ellenére az YMTC célja továbbra is a 300 000-es volumen elérése, amelyhez azonban várhatóan még szükség lesz 2-3 évre.

Amennyiben Kínai végül sikerrel veszi az akadályokat, és versenyképes termékekkel robban be a NAND piacra, az alapjaiban forgathatja fel a viszonyokat. A túltermelés, és az ezzel együtt járó árzuhanásra jó esély mutatkozik. Penny Pritzker, az Egyesült Államok egyik korábbi kereskedelmi minisztere korábban hangot adott ezzel kapcsolatos aggodalmának. Pritzker pár éve megfogalmazott véleménye szerint a múltban látottak alapján pontosan sejteni lehet, hogy világviszonylatban milyen következményei lehetnek egy, a kínai kormány hátszelével rendelkező, ilyen formában pedig kvázi állami beavatkozásnak. A hosszútávú mesterséges árcsökkenés miatt más országokban munkahelyek szűnhetnek meg, ezzel párhuzamosan pedig a fejlesztésekre szánt összeg is csökkenhet, ami hosszabb távon alááshatja az innovációt.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.