Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 11. 11:03

Elesett a GeForce-ok bányászvédelme

Dual mininggal már teljesen megkerülhető a tavasszal megjelent "LHR" (Lite Hash Rate) GeForce-ok bányászvédelme.

A T-Rex nevű szoftver képes az idén kiadott GeForce RTX 3080, 3070, 3060 Ti, illetve 3060 bányászteljesítményének közel 100 százalékának kiaknázásra. Az alkalmazás mindezt rendhagyó módon, két eltérő algoritmus párhuzamos futtatásával nyújtja, mellyel 70/30 arányban lehet kihasználni a GPU számítási kapacitását. Bár a májusban megjelent videókártyát még így sem teljesen egyenrangúak limitáció nélküli elődjeikkel, a bányászok egy részének már ezzel is megérheti a játékosokat célzó LHR GeForce-ok beszerzése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A T-Rex az augusztusban megjelent NBMiner verzió kerülőútjára épít, mellyel ki lehet aknázni a limitált Nvidia GPU-k kapacitásának egy részét az ethash, vagyis az Ethereum algoritmusával. A T-Rex ezt dual mininggal fejeli meg, így Ethereummal párhuzamosan valamilyen más altcoint lehet bányászni, az erőforráskeret 30-70 százalékos felosztásával. A T-Rex hátránya, hogy egyelőre az Ethereumhoz allokálható a kisebb, 30 százalékos szelet. A dual mining módszer ráadásul legalább 8 gigabájtos kártyát kíván, bizonyos kriptokombinációkhoz pedig 10 gigabájt VRAM-ra is szükség lehet, ami csak RTX 3080-nal és az annál drágább modellekkel érhető el.

mining

A szoftver készítőinek munkássága elsősorban a játékosok számára lehet rendkívül rossz hír. Nyár közepétől ármérséklődés mutatkozott a videókártyák piacán, mely háttérben nagyrészt az úgynevezett altcoinok árfolyamának egységes csökkenése állt. Az Ethereum 1700-1800 dollár környékére zuhant, ahonnan viszont mostanra 3500 dollár környékére kúszott vissza az árfolyam, ismét profitábilissá téve a bányászatot, ezért augusztus végén ismét emelkedni kezdtek az árak. A játékosok számára ugyanakkor reménysugárt adhat, hogy az Ethereum hamarosan átáll a Proof-of-Stake (POS) protokollra, mellyel okafogyottá válik a második legértékesebb kriptodeviza bányászata.

Az "LHR" (Lite Hash Rate) GeForce-okat még májusban mutatta be az Nvidia, így reagálva a videókártyák piacán kialakult káoszra. Szűkszavú kommunikációjában az Nvidia nem részletezte, hogy pontosan milyen eszközzel limitálta az érintett GPU-k hash-teljesítményét, korábbi információk szerint azonban valamilyen hardveres megoldásról van szó. Bár a módosított kártyákkal továbbra is lehetett bányászni, azok a korábbi modellek releváns számítási teljesítményének nagyjából csupán felére voltak képesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról