Szerző: Koi Tamás

2021. október 21. 13:55

Kitilthatják a Samsung okostelefonokat Oroszországból

Gyakorlatilag betiltotta egy orosz bíróság a Samsung okostelefonjainak forgalmazását az országban, miután egy svájci m-payment cég szabadalomsértésért beperelte a dél-koreai gyártót.

A Moszkvai Döntőbíróság október 19-i ítéletében megtiltotta a Samsung Electronics helyi leányvállalatának összesen 61 különböző típusú okostelefon forgalmazását - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A tiltás egy szabadalomsértési per eredménye, illetve egy korábbi ítélet pontosítása, kiegészítése azzal, hogy pontosan mely típusokra vonatkozik a végzés.

Az ominózus pert egy svájci m-payment szolgáltató, az SQWIN SA indította a Samsung ellen azért, mert a dél-koreai cég engedély nélkül használta a társaság Oroszországban bejegyzett szabadalmait saját fizetési megoldásánál, a Samsung Pay-nél.

samsung_pay

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az ügyben eljáró bíróság első fokon július 27-én hozott ítéletet, ám az SQWIN azzal fordult fellebbviteli kérelmében a testülethez, hogy konkrétan nevezze meg az érintett típusokat. Ez a lista most készült el, a 61 érintett modell közt egyaránt megtalálhatók a cég aktuális csúcsmodelljei (pl. Galaxy S21 Ultra 5G), illetve évekkel ezelőtt bemutatott, régebbi típusok is (pl. Galaxy S8).

A bíróság mostani döntése sem jogerős, a feleknek egy hónapjuk van a fellebbezés beadására, a Samsung okostelefonok forgalmazása a másodfokú ítéletben foglaltak hatályba lépéséig jogszerűen folytatódhat Oroszországban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról