:

Szerző: Koi Tamás

2021. október 20. 11:04

Havi előfizetéses rendszerben is elérhetők az új Pixelek

Tegnap befutottak a Google új generációs Pixel okostelefonjai, melyek ezúttal a szokásosnál komolyabb hardveres fejlesztésekkel próbálják elcsábítani a felhasználókat a konkurenciától, ha pedig ez nem lenne elég, a cég az Egyesült Államokban havi előfizetéses rendszerben is elérhetővé teszi a készülékeket.

Lehullt a lepel a Google vadonatúj Pixel okostelefonjairól, a Pixel 6 Proról és a Pixel 6-ról - a cég új szériája a várakozásoknak megfelelően elődjeinél lényegesen izmosabb hardvert és jobb kamerát kapott, illetve az új modellekkel a Google-nél is elérhetővé vált az Apple-nél már látott havi előfizetéses rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a vásárlók a készülék vételárát több részletben fizessék ki, emellett néhány plusz havi díjas szolgálatást is kapnak a konstrukcióban.

Az új, Android 12-vel érkező Pixelek kétségtelenül legnagyobb dobása a (részben) saját fejlesztésű, ARM-alapú Tensor rendszerchip, mely a Google szerint teljesítményében felveszi a versenyt a legtöbb mai csúcskategóriás készülékben megtalálható Snapdragon 888 vezérlővel. A Tensorba saját AI-feldolgozóegység került, emellett 2+2+4 különböző teljesítményű feldolgozóegység felel a számítási feladatokért, emellett dedikált chip (Titan M2) felelős a biztonsági funkciókért. A rendszerchip mellett a Pixel 6 Pro 12, a sima modell 8 gigabájtnyi rendszermemóriát biztosít.

pixel6_pro

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A két modell szokás szerint méretében is különbözik egymástól, a Pro változat 6,71 hüvelykes, 1440p felbontású, 120 Hz-es LTPO AMOLED panellel rendelkezik, a sima változatnál a képátló 6,4 hüvelyk 1080p felbontás mellett. Az olcsóbb variáns kijelzőpanelje legfeljebb 90 Hz-es képrfrissítést támogat. Mindkét panel Gorilla Glass Victus üveggel rendelkezik, mely a jelenleg elérhető legellenállóbb, széles körben használt megoldás az iparágban.

A Pixel 6-ok vízszintes kameracsíkja is több, jelentősen továbbfejlesztett képrögzítő komponenst tartalmaz. Mindkét készülék főszenzora 50 megapixeles, 12,5 megapixeles valós felbontású fotókat készít - a képstabilizátorral ellátott optika f/1.85 fényértéket ígér, a Google szerint pedig a rendszer összességében 150%-kal több fényt képes érzékelni, illetve rögzíteni, mint a Pixel 5 központi kameraegysége.

A főkamera melletti ultraszéles-látószögű kamera f/2.2 fényértékkel, 114 fokos látószögben dolgozik, a Pixel 6 Pro emellett kapott egy 4-szeres optikai zoomnak megfelelő, f/3.5 fényértékű telefotó kamerát is. A két modell eltérő felbontású és látószögű szelfikamerát kapott, ez a sima modell 8 megapix 84 fokos látószöggel, a Pro esetében pedig 11,1 megapixel és 94 fok. A Pixel 6 széria akkumulátorai is jelentős mértékben nőttek az elődökhöz képest, így az olcsóbbik modellnél az áramforrás 4614 mAh kapacitású, a nagyobbik testvérnél pedig 5004 mAh-s.

A Google az új Pixeleket tudásukhoz képest kifejezetten attraktív áron, 599 és 899 dolláros induló ártól kínálja, ám ami ennél is lényegesebb, hogy a cég átvette az Apple havi előfizetéses modelljét - a cég Pixel Pass néven olyan előfizetéses csomagot vezetett be az Egyesült Államokban élők számára, mely havi 45 vagy 55 dollárért cserébe a készülék mellett tartalmaz 200 GB-nyi online tárhelyet, valamint hozzáférést a YouTube Premium, a YouTube Music Premium és a Google Play Pass csomagokhoz, szolgáltatásokhoz. A vásárlóknak két évre kell elköteleződniük a Pixel Pass igénybe vétele során.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.