Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 3. 09:51

Saját tervezésű processzort rak a Google a Pixel 6-ba

Saját, illetve részben saját tervezésű rendszerprocesszor kerülhet a Google következő Pixel okostelefonjaiba, ezzel a cég az Apple után a második olyan iparági szereplő, mely - jóllehet másik szegmensben - rég bevált partnerének terméke helyett a saját megoldását építi egy készülékbe.

Részben házon belül fejlesztett rendszerprocesszor (System on a Chip, azaz SoC) kerülhet a Google később érkező Pixel 6 telefonjaiba - jelentette be tegnap a vállalat. Az új megoldás körül egyelőre meglehetősen sok még a kérdőjel, a Google-t ugyanakkor a cég weboldalán elhelyezett blogposzt szerint lényegében ugyanaz motiválta a saját chip alkalmazása kapcsán, mint az Apple-t az M1 esetében: a meglévő beszállítók által készített megoldásokkal, illetve azok teljesítményével nem volt teljes mértékben elégedett a vállalat.

Az új SoC-ról jóformán annyit tudni csupán, hogy a Tensor nevet kapta, a Google adatközpontokban használatos Tensor Processing Unit (TPU) után. Így főbb teljesítmény és egyéb paraméterek mellett nem tudni többek közt azt sem, hogy a rendszer mely része saját fejlesztés, illetve mit licencelt a Google más cégektől.

google_tensor_image_1ul11rg.max-1000x1000

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az eddig közzétett információk alapján annyi biztos, hogy az AI-ért és a biztonságért felelős komponens belső fejlesztésből érkezik, a rendszerchipet alkotó többi komponens, így a CPU, a GPU és a modem felépítése azonban továbbra sem tisztázott.

Az évek munkájával fejlesztett rendszerchip ezzel együtt gyakorlatilag bevetésre kész lett mostanra, így az idén ősszel érkező Pixel 6 okostelefonok (melyekből szokás szerint két modell érkezik) az első olyan készülékek lehetnek a Google kínálatában, melyek már a Tensorral a fedélzeten érkeznek.

A Google elképzelései szerint az új SoC révén a cég végre-valahára az okostelefonok királykategóriában is versenyképes lehet, vagyis olyan területre léphet be, mely az első Pixel okostelefonok 2016-os debütálása óta kizárólagosan a konkurensek, így elsősorban az Apple és a Samsung (illetve korábban a Huawei) terepe volt.

A Tensor mellett a Google továbbra is használ majd Qualcomm rendszerchipeket egyes, jellemzően közép- vagy felső-középkategóriás Pixel modelleknél, így például a Pixel 5a is az amerikai gyártó egy középkategóriás megoldását kapja majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.