Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 17. 13:47

Acélosnak ígérkezik a Google Pixel 6

A kiszivárgott információk alapján kifejezetten erős lehet a Google első, Pixel 6-hoz tervezett rendszerchipje.

Friss pletykák szerint a Whitechapel kódnevű, "Google Tensor SoC" lapkájába egyből két Cortex-X1 magot pakolt a tervezőcsapat. A lépés annak fényében érdekes, hogy jelenleg ez az ARM által a mobilpiacra kínált legerősebb mag. (Az X2 még csak papíron jelent meg.) Az X1-gyel ugyanis a tervezőcég a teljesítmény maximalizálását tűzte ki célul, mindent ennek rendelve alá.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Mindez magyarázza, hogy az elmúlt hónapokban megjelent különféle okostelefonos chipekbe miért csak egyetlen X1-es magot építettek. Úgy fest, a Google fittyet hányt a lehetséges hátrányokra, legalábbis erre utal a dupla Cortex-X1, melyek órajele sem alacsony, 2,8 GHz.

google_tensor

A Tensor chip további érdekessége, hogy az X1-ek "alá" viszonylag régi, A76-as magokat építettek a mérnökök. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy miért épp a 2-3 évvel ezelőtti egységekre esett a Google választása. Elképzelhető, hogy a mérnökök ezzel kompenzálták a két X1-es mag tetemes fogyasztását, illetve helyigényét.

A legalsó szinten már mondhatni biztosra ment a Google, hisz ide a jól bevált Cortex-A55 négyes került. A CPU-magok mellé ARM Mali G78 GPU, illetve a Samsung Exynos 5123 5G-s modeme sorol be a dél-koreai gyártóval kötött együttműködés értelmében.

Mennyire fog ez melegedni?

Érdekes lesz látni, hogy az eddig egyedülállónak számító konfiguráció mire lesz jó a piacon, például a Snapdragon 888 mellett. Ugyancsak érdekes, illetve nem kevésbé fontos, hogy két X1-es maggal mennyire sikerül majd kordában tartani a Tensor fogyasztását. A Qualcomm (a korábbi Pixelek processzoros beszállítója) egyszer már csúnyán megégette magát egy hasonló fejlesztéssel. A 2014-ben megjelent Snapdragon 810 rendkívül nagy étvágyú volt. A szokatlanul nagy disszipációt nehezen lehetett kordában tartani a viszonylag szűkös készülékházakkal, amely miatt a Samsung végül inkább nem épített telefont a processzorra.

Korábbi közleménye szerint a Google nem számít problémákra. A vállalat elképzelései szerint a saját tervezésű rendszerchipnek hála végre-valahára az okostelefonok királykategóriában is versenyképes lehet, vagyis olyan területre léphet be, mely az első Pixel okostelefonok 2016-os debütálása óta kizárólagosan a konkurensek, így elsősorban az Apple és a Samsung (illetve korábban a Huawei) terepe volt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról