Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 30. 13:16

Micron: viszik a memóriákat, mint a cukrot

Kiváló negyedévet zárt a különféle memóriákat gyártó Micron, amely egy év leforgása alatt 36 százalékkal növelte forgalmát.

Nincs még vége a chip-bummnak, melynek egyik nagy nyertese a Micron. Az amerikai memóriagyártó egy újabb erős negyedévről adott hír, melyben egy évvel korábbi, 6,06 milliárdos forgalmát 8,27 milliárd dollárra növelte. A 36 százalékos forgalomnövekedéshez ugyanakkor szinte eltörpül a profitnál látott ugrás, amely 2,72 milliárd dolláron tetőzött, mintegy 175(!) százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi, 988 milliós nyereséget.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A DRAM és NAND chipek iránti magas kereslet tehát nem enyhült az elmúlt pár hónapban sem. A szokatlanul magas piaci igények áremelekedést hoztak, így a Micron jóformán az összes legyártott chipet gyorsan és szokatlanul magas áron tudta értékesíteni. A DRAM-okól befolyt összeg év hasonló időszakához képest 39, a NAND-okból származó forgalom pedig 29 százalékkal nőtt. Előbbi igen komoly növekedés, a DRAM-ok jelentőségét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a Micron bevételének 74 százaléka származott ilyen termékekből.

micron_hq

Emellett a Micron kicsit részletesebben, három kategóriára lebontva is taglalja negyedéves értékesítéseit. A vállalat legnagyobb bevételi forrását jelentő CNBU (Compute & Networking Business Unit) a szerverekbe és PC-kbe, illetve az azokhoz gyártott különféle DRAM-okat (pl. DDR4 és GDDR6 memóriachipek) jelenti. Az ezekből befolyt összeg egy év leforgása alatt 34 százalékkal 3,8 milliárd dollárra nőtt, a Micron szerint elsősorban a felhős adatközpontok töretlen bővülésének, illetve a videokártyákhoz szükséges memóriáknak köszönhetően. A tárolókhoz és háttértárakhoz szállító NAND-os részleg, az SBU lényegesen szerényebb, 6 százalékos növekedést produkált, 1,2 milliárdra emelve bevételét.

Ennél jobban muzsikált a mobilos részleg (MBU), amely okostelefonokba és tabletekbe szánt chipeket (LPDDRx, és NAND) szállít. A termékekből befolyt forgalom 1,9 milliárd dollárra ugrott, amely 26 százalékos bővülést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb növekedést azonban a beágyazott rendszerekbe gyártott termékekre specializálódott egység, az EBU produkálta, mely a konzumer és ipari felhasználás területéről érkező egyaránt növekvő igényeknek hála 53 százalékkal 1,36 millió dollárra növelte forgalmát.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 22. 17:57

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.