Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 21. 14:48

Szakemberhiány miatt lett gyengébb az Apple A15

Az Apple legújabb, A15-ös processzorának teljesítményét elemezte a SemiAnalysis. A cikk alapján a vállalat hosszú évek után először nem nyúlt a CPU-magok mikroarchitektúrájához, így a chip csak a magasabb órajel, illetve a megduplázott cache miatt gyorsult egy keveset.

Azt már a múlt heti bemutatóból lehetett sejteni, hogy a cupertinói vállalat nem fogja kitenni az A15-öt a kirakatba. A legújabb processzor bemutatásánál ugyanis szokatlanul mélyen hallgattak az elődhöz mért gyorsulás mértékéről. Ehelyett rendhagyó módon egy meg nem nevezett androidos konkurens volt a referencia, amelyhez képest a CPU "akár" 50, a GPU pedig akár "30" százalékkal lehet gyorsabb. A HWSW akkor arra tippelt, hogy a szerényebb gyártástechnológiai ugrás áll a szokásosnál kisebb gyorsulás mögött, a SemiAnalysis szerint ugyanakkor az ok prózaibb lehet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az oldal mérései szerint az A14 és A15 között egyszálas (vagy egymagos) végrehajtásban átlagosan mindössze 7,7 százalékos a gyorsulás, amely nagyjából összhangban van az A15 CPU-magjainak 230 MHz-zel magasabb frekvenciájával. SemiAnalysis továbbá felhívja a figyelmet az A15 egy másik triviális fejlesztésére is, mellyel a tervezők egyszerűen 32 megabájtra duplázták az utolsó szintű gyorsítótár kapacitását. Nehéz pontosan megmondani, hogy utóbbi mennyit nyom a latba, az elemzés csupán annyit közöl, hogy bizonyos kódok profitálhatnak a duplázásból, mások viszont nem.

apple_a15

A SemiAnalysis megjegyzi, hogy a gyártástechnológia ugrást (10->7nm) kiaknázó A12-nél 15 százalékos volt a gyorsulás mértéke, a szintén egy jelentősebb csíkszélességváltásra (7->5nm) alapozó A14-nél pedig 8,3 százalékos volt a javulás. Ezekkel szemben az A15 azonos órajelen nem hoz gyorsulást, már amennyiben az egyszerűen megduplázott gyorsítótárat kihagyjuk a képletből.

Az elemzés szerint a stagnálás hátterében az elmúlt évek személycseréi állnak. A legnagyobb érvágást Gerard Williams III lelépése okozhatta, akinek oroszlánrésze volt az Apple processzoros sikereiben. Williams 2010 elején került Cupertinóba, ahonnan végül 2019-ben távozott, hogy megalapítja az azóta a Qualcomm által felvásárolt Nuviát. Érdekesség, hogy ezután az Apple perbe fogta korábbi alkalmazottját, mondván, az még szerződésben állt velük amikor megalapította saját tervezőcégét.

A SemiAnalysis cikke tehát arra tippel, hogy az Apple-nek Williams váratlan távozása miatt kellett újrahasznosítania a tavalyi CPU-magokat. A szerző továbbá reméli, hogy a jövőre esedékes A16-tal ismét számottevő előrelépést produkál az Apple, a tavalyi részegységek újrahasznosítása pedig csak egy egyszeri, kényszerű lépés volt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.