Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 19. 14:18

Barátkozik az Apple M1 processzora és a Linux

Készül az Apple M1 processzorához szükséges Linux támogatás - közölte az Ars Technica.

Az Asahi Linux projekt keretében próbál gyökeret verni az Apple első PC-s processzoránál a Linux. A fejlesztési munkálatokat vezető szakember, Hector "marcan" Martin és csapata elvégezte a támogatáshoz szükséges kezdeti lépéseket, elkészült a Linux rendszerchipeket tartalmazó kernelfa első, Apple M1-et tartalmazó ága. Amennyiben minden a tervek szerint halad, a fejlesztés bekerülhet a kernel valamely következő alverziójába, amely számottevő lépést jelentene a Linux és az Apple saját processzoros számítógépeinek jövőbeni kapcsolatában.

Az Asahi Linux néven futó kezdeményezés célja, hogy a cupertinói vállalat legújabb Mac gépein is tökéletesen futtathatóak legyenek az ARM architektúrát támogató Linux rendszerek. A feladatot nagyban nehezíti, hogy zárt rendszerről lévén szó, az Apple semmilyen publikus dokumentációt nem nyújt processzorához, illetve az arra épülő platformhoz. Martinéknek ezért kénytelenek a jól bevált reverse-engineer módszerével kinyerni a szükséges hardveres és szoftveres információkat. A fejlesztést irányító szakember szerint a legnehezebb pontot a GPU jelenti, amelynek számítási kapacitását vélhetően nem lesz képes kiaknázni a saját készítésű driver.

asahi-hero

Utóbbi azonban úgy fest, nem jelent majd átugorhatatlan akadályt a M1-Linux párosításban. Arnd Bergmann, az arm-soc kernelfájának egyik társkarbantartója már be is építette az elkészült részleteket a Linux-nextbe, amely egy átmeneti területnek tekinthető, innen kerülnek át a következő kernelverzióba a különféle frissítések és kiegészítések. Ez jelen esetben az Apple M1 bootkörnyezetét (bootloaderét) takarja, amelyhez többek között az Apple USB vezérlőjének kezelését kellett megoldani, ez ugyanis alapvető követelménye a harmadik féltől származó rendszer telepíthetőségének.

Mindez ugyanakkor még kevés ahhoz, hogy bárki egyszerűen Linuxot telepítsen valamely M1-es Macre. Amennyiben a bootoláshoz, illetve a telepítéshez szükséges részekkel elkészülnek az Asahi Linux fejlesztői, jöhetnek a különféle meghajtóprogramok, amelyek elkészítése várhatóan újabb hónapokat emészt majd fel.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról