Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 21. 11:50

2023-ban már kapacitásfelesleg lehet a félvezetőgyártóknál

Az IDC szerint már az idei utolsó negyedévben enyhülhet chiphiány. A piackutató szerint a gyártók kapacitásbővítési projektjei miatt pedig 2023-ra már kapacitásfelesleg lehet a piacon.

A félvezetőpiac rövid- és középtávú alakulásáról szól az IDC egyik friss kutatása. Az számok alapján az piac idén 17,3 százalékot növekszik, szemben a tavalyi 10,8 százalékkal. A piackutató állítja, az év végére enyhül majd a chiphiány, 2022 közepére pedig visszaáll a kereslet és kínálat egyensúlya. Az IDC továbbmegy: a friss elemzés szerint a kivitelezés alatt álló üzembővítések miatt 2023-ra már kapacitásfelesleg lehet a piacon.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A piackutató szerint a világjárvány aktuális hulláma nem befolyásolja negatívan a különféle félvezetők iránti keresletet. A tervezőcégek a bérgyártók kapacitásának közel 100 százalék lekötötték az év végéig. Az IDC megjegyzi, hogy bár a szilíciumlapkákat termelő gyártósorok kapacitása is szűkös, ennél jelenleg nagyobb problémát jelent a tokozás, vagyis a komplett chip összeállítása. A kutatócég szerint a lapkák termelése várhatóan hamarabb normalizálódik majd, mint az összeszereléshez szükséges anyagok ellátása, illetve az ehhez kapcsolódó gyártókapacitás.

idc_semi

Az IDC adatai szerint a félvezetőpiacon jelenleg az 5G-s infrastruktúrához szükséges egyes chipek termelése generálja a legnagyobb növekedést: a kapcsolódó chipekre idén 128 százalékkal nőhet a kereslet. Ezzel szemben az 5G-s klienseket is jelentő okostelefonok piacán 28,5 százalékos növekedésre számít az IDC. A manapság globálisan chiphiánnyal küzdő autóipar részéről 22,8 százalékos lehet a növekedés.

A játékkonzolok piacán 34, okosotthonos termékeknél 20, az viselhető eszközöknél pedig 21 százalékos lehet a gyarapodás a piackutató szerint. Végül, de nem utolsó sorban a notebook térfeléről 11,8, az x86-os szerverek irányából pedig 24,6 százalékos gyarapodásra számít az idei év végéig az IDC.

A piackutató megjegyzi, hogy az első félévben a bérgyártók részéről tapasztalt áremelkedés az év végéig folytatódhat. Mindez annak fényében nem meglepő, hogy a The Wall Street Journal pár héttel ezelőtti híre szerint hamarosan árat emel a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, vagyis a TSMC.

Az IDC prognózisa szerint 2025-ig az átlagosnál magasabb, 5,3 százalékos éves növekedési ütemet produkálhat a félvezetőpiac, amely ezzel elérné az évi 600 milliárd dolláros forgalmat.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 03:02

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.