Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 6. 11:50

Tovább erőlteti a megapixeleket a Samsung

A dél-koreai vállalat legújabb szuperszenzora 200 megapixeles felbontást ígér.

HIRDETÉS

Az ISOCELL HP1 a két éve bemutatott elődhöz, a HMX-hez hasonlóan elsősorban felbontásával hívja fel magára a figyelmet. Az érték ugyanis kiugróan magas, 200 megapixeles, amely akár 16384×12288 pixel felbontású képek rögzítésére is lehetőség nyújt. A gyártó szerint a termékkel szerelt okostelefonok kameráinak képminősége a belépőszintű DSLR fényképezőgépekével vetekedhet. A fejlesztésre a Samsung mellett több cég is építhet, a HP1 azonban várhatóan a dél-koreaiak legújabb Galaxy S vagy Galaxy Z készülékével debütál majd.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A várható képminőség szempontjától ígéretes, hogy a Samsung fejlesztése a megapixelek mellett fizikai kiterjedésében is viszonylag nagy. A 200 millió darab pixelt 1/1,22-inchen helyezte el a gyártó, amely 0,64 μm-es pixelméretet, illetve nagyjából 13 milliméteres átlót jelent. Ez általánosan kedvező hatással van a képminőségre, miközben a lapka képes több fényt hasznosítani, javítva például az éjszakai felvételek minőségét.

isocell_hp1

Az ISOCELL HP1 egy új, ChameleonCell néven marketingelt pixel-binning technológiát mutatott be, amely környezettől, illetve beállítástól függőn képes 2x2 vagy 4x4 pixelt összefogni, ezzel optimalizálva a képminőséget. A legmagasabb beállítással 16 szomszédos pixel egyesül, melynek, illetve az ezzel létrejövő 2,56 μm-es pixelméretnek hála lényegesen jobb képek születhetnek gyengén megvilágított környezetben. Ekkor viszont a felbontás a maximálisan elérhető tizenhatodára, 12,5 megapixelre csökken, amely viszont még bőven vállalható kompromisszum lehet.

A Samsung vadiúj szenzora természetesen videófelvételekhez is használható. A HP1-egyel legfeljebb 8K (7680 x 4320) felbontás és másodpercenként 30 képkocka mellett lehet mozgóképet rögzíteni. Természetesen alacsonyabb felbontás mellett is működhet a videózás: 4K mellett, 120 fps, FHD mellett pedig 240 fps lehet a maximális képkockaszám. Az ISOCELL HP1 képességeinek kiaknázásához megfelelő képfeldolgozó, vagyis ISP szükséges. Például a Snapdragon 888(+) képes erre, ám ebben az esetben csak egyetlen szenzort képes meghajtani a Qualcomm legújabb rendszerchipje.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 08:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.