Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 14. 15:53

108 megapixeles szuperszenzort mutatott be a Samsung

Új, kifejezetten okostelefonokhoz tervezett, csúcskategóriás képérzékelő szenzort mutatott be a Samsung.

Az ISOCELL Bright HMX elnevezésű lapka elsősorban felbontásával hívja fel magára a figyelmet, amely rendkívül magas, 108 megapixeles (12032×9024 pixel). A dél-koreai gyártó némileg optimitstán azt ígéri, hogy a termékkel szerelt okostelefonok kameráinak képminősége a (belépőszintű) DSLR fényképezőgépekével vetekedhet majd. A Samsung fejlesztésére több cég is építhet majd, amelyek közül a Xiaomi lehet az első.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A fejlesztés nem csak felbontásában, hanem fizikai kiterjedésében is nagy, amely a képminőség szempontjából ugyancsak rendkívül fontos paraméter. A közel 109 millió darab pixelt 1/1.33-inchen helyezte el a gyártó, amely háromnegyede Sony egyik legújabb, RX100 VII kompakt gépében található egység értékének. Ez alapvetően kedvező hatással van a képminőségre, miközben a lapka képes több fényt hasznosítani, így javítva például az éjszakai felvételek színvonalát.

sams_sens

Bright HMX támogatja a Samsung 2x2 pixel-binning Tetracell technológiáját, mely képes négy pixelt összefogni. Ezzel ugyan 27 megapixelre csökken a felbontás, azonban ily módon nagyobb fénybevitel érhető el, amely elsősorban ugyancsak fényszegény környezetben jöhet jól. Ehhez társul a Smart-ISO, amely automatikusan választja ki a beállításhoz optimális értéket fény-jel paramétereket. Ennek hála sötétebb környezetben a zaj csökkenthető, világosabb viszonyok mellett pedig a szaturáció növelhető, a jobb képminőség érdekében. A Samsung vadiúj szenzora természetesen videófelvételekhez is használható, legfeljebb 6K (6016x3384) felbontás és másodpercenként 30 képkocka mellett.

Fontos megjegyezni, hogy az ISOCELL Bright HMX csupán egy képérzékelő szenzor, amelynek kiaknázásához megfelelő képfeldolgozó, vagyis ISP szükséges. Egyelőre nincs a piacon olyan rendszerchip, amely képes lenne megbirkózni 108 megapixellel. A chiptervezők vélhetően nem is igyekeznek majd ilyen irányba fejleszteni, ekkora felbontásnak ugyanis vajmi kevés gyakorlati haszna van ilyen kis terület, illetve az okostelefonokra jellemző apró optikák mellett. A vásárlópartnerek ezért vélhetően majd az említett Tetracell technológiával igyekeznek kiaknázni a szenzor biztosította jobb képminőséget. Pár hónapon belül az is kiderülhet, hogy milyen sikerrel, a Samsung ugyanis még ebben a hónapban megkezdni a termék sorozatgyártását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról