Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 31. 11:29

Ismét emelkedik a videókártyák ára

A német 3D Center magazin frissített adatbázisa szerint augusztus végére ismét növekedésnek indultak a videókártyák árai.

A baljós trend szerint a hónap eleje óta a Radeon 6000-es videókártyák átlagos kiskereskedelmi ára 5, a GeForce RTX 3000-es szériáé pedig 9 százalékponttal nőtt. Ezzel jelenleg az AMD termékei 64, az Nvidiáé pedig 59 százalékkal vannak a németországi ajánlott kisker ár felett. Bár az év első felében regisztrálttól még messze van a növekedés augusztusban látott üteme, az emelkedő árak semmiképpen sem jelentenek jót a potenciális vásárlók számára. A trend szerint ugyanis ismét kezd a kereslet oldalára elbillenni a mérleg nyelve. A kérdés jelenleg az, hogy a gyártók képesek lesznek-e valamennyire egyensúlyban tartani a piacot, vagy a jellemzően kiugró igényt generáló ünnepi szezon végéig folytatódik az áremelkedés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hónap elejéig kedvező trend rajzolódott ki, május közepén ugyanis a GeForce-ok árára még 304, a Radeonokéra pedig 214 százalékot jegyzett fel a 3D Center. Az az Nvidia és az AMD vizsgált termékeinek átlagos kiskereskedelmi árai augusztus 8-ra 150, illetve 159 százalékra mérséklődtek. A magazin július elején azt prognosztizálta, hogy a csökkenő árak ellenére sem éri meg vásárolni, az árak ugyanis tovább csökkenhetnek a következő 3-4 hétben, hála a bányászkedv lankadásának és az ellátás fokozatos javulásának. Mindez azonban kissé optimistának bizonyult, az árak ugyanis azóta csak minimális mértékben mérséklődtek tovább, jelenleg pedig ismét a növekedés tűnik valószínűbbnek.

3dc_vga_08

Bár Kína nyár elején betiltotta a kriptobányászatot, úgy fest, ez csak ideiglenesen volt hatással a keresletre. A nagy bányászok időközben elköltöztették felszerelésüket (például az USA-ba), ezzel párhuzamosan pedig a videókártyákkal jellemzően kitermelt Ethereum árfolyama is normalizálódott: a júniusban és júliusban regisztrált 1800-2000 dolláros mélypont már a múlté, jelenleg ugyanis 3200 dollár környékén mozog a második legnagyobb piaccal rendelkező kriptodeviza árfolyama.

JPR: enyhe mérséklődés a dGPU-knál

A GPU-k piacát vizsgáló Jon Peddie Research egy friss kutatása alapján a második negyedévben 2,9 százalékkal kevesebb videókártyát szállítottak le a megelőző negyedévhez képest. A JPR szerint ugyanakkor ez a szezonális trendnek megfelelő változás volt, a harmadik negyedévben ugyanis már 3,4 százalékos növekedés regisztráltak. Közép- és hosszútávon stabil növekedésre számít a piackutató, amely szerint öt év múlva a személyi számítógépek 25 százalékában lesz valamilyen diszkrét VGA.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról