Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 14. 11:51

Egy év alatt közel megnégyszereződtek a videókártyák árai

A diszkrét videókártyák árainak alakulását vizsgálta a Jon Peddie Research. A kutatás szerint egyes modellek ára közel négyszeresére nőtt mindössze egy év leforgása alatt.

A szóban forgó kutatás szerint az árak emelkedése már a tavalyi év első negyedévében megkezdődött, habár ekkor még csak viszonylag szerény mértékben mozdultak meg felfele a mutatók. Ekkor a belépőszintű VGA-k ára közel 15, a középkategóriás modelleké 8, a felsőkategóriás kártyáké pedig 18 százalékkal emelkedett. A második negyedévben gyorsult az áremelkedés üteme, így kategóriától függően 14-19 százalékkal nőttek tovább a kártyák árai.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fekete leves csak ezt követően, 2020 utolsó negyedévében kezdődött. Ekkora belépőszintű modellek átlagára 206, a középkategóriás kártyáké 174, a felsőkategóriás termékeké pedig 48 százalékkal növekedett tovább. Ennek hála jelenleg belépőszinten 496, a középkategóriában 809, a csúcskategóriában pedig 1358 dolláros átlagár a jellemző a JPR elemzése szerint. A kutatás alapján a ritkán tapasztalható ugrás hátterében több tényező áll. A játékosok és a bányászok oldaláról szinte egyidőben ugrottak meg nagy mértékben az igények, amelyeket csak tetézett a komponenshiány, illetve a gyártókapacitás szűkössége.

jpr_vga

A JPR adatai szerint a videókártyák átlagárainak növekedése távolabbra nyúlik vissza. A 2018 harmadik és 2020 első negyedéve között 18-33 százalékkal emelkedtek a különféle modellek árai. Ennek egyik oka, hogy valamelyest feljebb csúszott a belépőszint küszöbe, köszönhetően az integrált GPU-k fejlődésének. A következő években további javulás várható, melynek hála a jelenleginél több rendszerből maradhat ki a diszkrét VGA.

A kutatás a videókártyák idei első negyedéves teljesítményére is kitér. Ez alapján nagyjából 11,8 milló darab termék kelt el, amely bár az egy évvel korábbihoz képest 24,4 százalékos javulást jelent, hosszabb távon inkább csak enyhén átlagon felülinek tekinthető.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról