Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 6. 13:04

Gyorsan normalizálódik a videókártyák ára

A német 3D Center magazin elemzése szerint gyors csökkenést mutatnak a videókártyák árai.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Cikkében a lap a német és osztrák piacot vizsgálta, melynek adatai az árak meredek zuhanását mutatják. A július 4-én, vagyis mindössze két napja regisztrált összegek átlaga nagyon közel vannak a február 14-én feljegyzettekhez. Ez alapján a jelenlegi árak már csak mindössze 5 százalékponttal magasabbak az télen megfigyelt értékeknél. A 3D Center adatai szerint az elmúlt két hét viszonylag nagy mérséklődést hozott: a GeForce videókártyák átlagára 38, a Radeonoké pedig 28 százalékponttal csökkent.

Bár a mérséklődés vitathatatlan, a 153 százalékos érték még mindig nagyon magas. A magazin a 100 százalékot a német MSRP-nél, vagyis a gyártó által ajánlott eladási árnál húzta meg. Ez alapján jelenleg bő 50 százalékkal kérnek többek kereskedők az különféle termékekért, ami vaskos felárat jelent.

vga_prices

A trend ugyanakkor kedvező, pláne annak fényében, hogy május közepén a GeForce-ok árára még 304, a Radeonokéra pedig 214 százalékot jegyzett fel a 3D Center. A magazin szerint mindezek ellenére még most sem éri meg vásárolni, az árak ugyanis tovább csökkenhetnek a következő 3-4 hétben, hála a bányászkedv lankadásának és az ellátás fokozatos javulásának.

Ahogy arra a Tom's Hardware pár hete rávilágított, az ellátásra és az árakra a szigorúbb kínai szabályzás is jó hatással van. A közelmúltban a távol-keleti ország betiltotta a kriptobányászatot, amely miatt egyrészt nem vásárolnak több új videókártyát ilyen célra, másrészt a korábban beszerzett GPU-k megjelentek (illetve fokozatosan megjelennek) a használt piacon. Utóbbi több tízezres vagy akár százezres darabszámot is jelenthet, a Jon Peddie Research kutatása szerint ugyanis csak az idei első negyedévben 700 000 darab közép- és csúcskategóriás videókártyát vásároltak fel kriptobányászáshoz globálisan.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 01:07

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.