Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 6. 13:04

Gyorsan normalizálódik a videókártyák ára

A német 3D Center magazin elemzése szerint gyors csökkenést mutatnak a videókártyák árai.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Cikkében a lap a német és osztrák piacot vizsgálta, melynek adatai az árak meredek zuhanását mutatják. A július 4-én, vagyis mindössze két napja regisztrált összegek átlaga nagyon közel vannak a február 14-én feljegyzettekhez. Ez alapján a jelenlegi árak már csak mindössze 5 százalékponttal magasabbak az télen megfigyelt értékeknél. A 3D Center adatai szerint az elmúlt két hét viszonylag nagy mérséklődést hozott: a GeForce videókártyák átlagára 38, a Radeonoké pedig 28 százalékponttal csökkent.

Bár a mérséklődés vitathatatlan, a 153 százalékos érték még mindig nagyon magas. A magazin a 100 százalékot a német MSRP-nél, vagyis a gyártó által ajánlott eladási árnál húzta meg. Ez alapján jelenleg bő 50 százalékkal kérnek többek kereskedők az különféle termékekért, ami vaskos felárat jelent.

vga_prices

A trend ugyanakkor kedvező, pláne annak fényében, hogy május közepén a GeForce-ok árára még 304, a Radeonokéra pedig 214 százalékot jegyzett fel a 3D Center. A magazin szerint mindezek ellenére még most sem éri meg vásárolni, az árak ugyanis tovább csökkenhetnek a következő 3-4 hétben, hála a bányászkedv lankadásának és az ellátás fokozatos javulásának.

Ahogy arra a Tom's Hardware pár hete rávilágított, az ellátásra és az árakra a szigorúbb kínai szabályzás is jó hatással van. A közelmúltban a távol-keleti ország betiltotta a kriptobányászatot, amely miatt egyrészt nem vásárolnak több új videókártyát ilyen célra, másrészt a korábban beszerzett GPU-k megjelentek (illetve fokozatosan megjelennek) a használt piacon. Utóbbi több tízezres vagy akár százezres darabszámot is jelenthet, a Jon Peddie Research kutatása szerint ugyanis csak az idei első negyedévben 700 000 darab közép- és csúcskategóriás videókártyát vásároltak fel kriptobányászáshoz globálisan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról